Reprezentanții platformei civice ”Chișinăul, accesibil pentru TOȚI” au făcut un apel public către candidații la funcția de primar general al Municipiului Chișinău în care au solicitat ”mai multă conlucrare, bazată pe dialog activ, respect reciproc, egalitate și participare”.

Membrii platformei au inclus în adresarea lor 5 recomandări, care au drept scop de promova o dezvoltare incluzivă a Municipiului și care, sperăm, să vor regăsi în prioritățile viitorului edil al Chișinăului:

  1. Elaborarea unui Plan de asigurarea graduală a accesibilității clădirilor Primăriei a subdiviziunilor acesteia, precum și a serviciilor municipale oferite de acestea.
  2. Crearea și aprobarea unui Program municipal (2020-2023) care să conțină prioritățile pentru accesibilizarea infrastructurii orașului, în particular a spațiului public și transportului public.
  3. Promovarea cadrului normativ care ar recunoaște dreptul și formelor de participare în procesul decizional local a organizațiilor persoanelor cu dizabilități și a altor grupuri cu mobilitate redusă.
  4. Dezvoltarea unui mecanism permanent de consultare a APL cu organizațiile/ persoanele cu diferite tipuri de dizabilități pentru promovarea sistematică a principiilor accesibilității în municipiu.
  5. Desemnarea unei persoane, din partea APL Chișinău, responsabile de comunicarea cu organizațiile ce reprezintă grupurile cu mobilitate redusă care, de asemenea, ar mobiliza și monitoriza participarea acestora în procesul decizional local.

Autorii apelului îndeamnă candidații la funcția de primar să elaboreze și un Program anual al ședințelor de consultare extinsă a persoanelor cu dizabilități și a altor grupuri de persoane cu mobilitate redusă din mun. Chișinău.

Exponenții platformei ”Chișinăul accesibil pentru TOȚI” au lansat și o invitație concurenților electorali pentru a discuta despre recomandările enunțate în apel.

Amintim că grupurile de persoane cu mobilitate redusă alcătuiesc peste 20% din populația municipiului Chișinău și sunt alcătuite din persoane în etate, părinții cu copii în cărucior și persoane cu dizabilități locomotorii. Lipsa accesibilității infrastructurii și transportului în municipiul Chișinău este problema cea mai mare, care afectează direct imposibilitatea deplasării de sine stătătoare prin oraș, iar uneori chiar de a ieși din casă. Acest fapt, la rândul său, creează dificultăți pentru persoanele cu mobilitate redusă în accesarea instituțiilor de învățământ și celor de sănătate, a farmaciilor, magazinelor etc.

Platforma civică „Chișinăul – Accesibil pentru Toți” a apărut în 2017, atunci când câteva organizații și-au unit forțele pentru a promova accesibilitatea în Chișinău. Ulterior, platforma a inițiat activități de atragere a atenției autorităților asupra problemelor ce vizează accesibilitatea și necesitatea soluționării acestora. În prezent, platforma este menținută de CDPD, Asociația „Motivație” din Moldova, Centrul Media pentru Tineri, HelpAge International Moldova, Centrul de Urbanism etc.