//Chișinăul accesibil pentru toți

Chișinăul accesibil pentru toți

Perioada de implementare: 07.08.2018 -31.07.2019

Scopul proiectului: Sporirea gradului de participare a cetățenilor la luarea deciziilor privind spațiul public din mun. Chișinău (străzi, trotuare, căi pietonale, borduri, parcări, clădiri publice) pentru ca acestea să fie accesibile, atractive, funcționale și incluzive.

Obiectivele proiectului:

 1. Creșterea gradului de participare a cetățenilor la luarea deciziilor privind amenajarea obiectelor spațiului public din mun. Chișinău (în special a celor indicate în Planul de accesibilitate 2018-2019), pe durata proiectului.
 2. Organizarea, capacitarea și informarea comunității în ce privește participarea la luarea deciziilor privind spațiile publice din mun. Chișinău, pe durata proiectului.
 3. Responsabilizarea autorităților locale din mun. Chișinău, referitor la implicarea cetățenilor și accesibilitatea spațiului public, prin utilizarea mecanismelor legale pentru punerea în aplicarea a legislației, pe durata proiectului.

ACTIVITĂȚI:

 1. Monitorizarea implementării Planului de acțiuni privind accesibilizarea municipiului Chișinău 2018-2019
 2. Organizarea Atelierelor de participare
 3. Promovarea instituționalizării unor mecanisme de consultare cu persoanele cu dizabilități și de monitorizare a accesibilității, în cadrul Primăriei mun. Chișinău (co-finanțare din partea Ambasadei SUA)
 4. Desfășurarea unui training in ”organizare comunitară” ( din cofinanțarea IM Swedish Development Partner)
 5. Întruniri de organizare ”Chișinăul Accesibil”
 6. Menținerea comunicării on-line (Facebook) și mediatizarea activităților
 7. Elaborarea de materiale informative și promoționale
 8. Utilizarea mecanismelor juridice și Litigare strategică
 9. Elaborarea și publicarea unui raport privind eficiența utilizării fondurilor publice destinate pentru accesibilitatea spațiului public din bugetul mun. Chișinău

 

Rezultate anticipate:

Rezultate imediate:

 • Participarea cetățenilor la luarea deciziilor privind cel puțin 10 obiective a spațiului public din mun. Chișinău
 • Cel puțin 8 ateliere de participare organizate cu implicare utilizatorilor sectorului privat, servicii municipale și instituții publice vizate și a experților.
 • Cel puțin 15 persoane au participat la ”Training în organizarea comunitară”.
 • Cel puțin 300 de cetățeni implicați în diverse activități de organizare comunitară în cadrul proiectului.
 • Cel puțin 1000 de utilizatori pe grup și pagina Facebook ”Chișinăul accesibil pentru toți”
 • Un raport elaborat și publicat privind monitorizarea utilizării resurselor Bugetului Municipal 2018 în domeniul accesibilității spațiului public.
 • Cel puțin 30 apariții media

Rezultate pe termen lung:

 • Utilizatorii (prin intermediul grupurilor de inițiativă și ONG-urilor) mai pregătiți să participe la luarea deciziilor la nivel local.
 • OSC-urile și grupurile de inițiativă interesate organizate.
 • Modificarea organigramei Primăriei și instituționalizarea unui mecanism de participare a persoanelor cu dizabilități la luarea deciziilor la nivel local.
 • Opiniile utilizatorilor consultate în cazul obiectelor spațiului public incluse în Planul de acțiuni 2018-2019 din mun. Chișinău și alte decizii importante

 

Bugetul: 36 000 USD

Proiectul  „Chișinăul- accesibil pentru toți” (2018-2019), este realizat  de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități în parteneriat cu Asociația Motivație din Moldova, Centrul Media pentru Tineri și Centrul de Urbanism cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova și co-finanțat de IM Swedish Development Partner

2018-08-22T08:39:03+00:00 August 22nd, 2018|Proiecte Curente|0 Comments

Leave A Comment

Font Resize
Contrast