Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității (în continuare Consiliu) a comunicat Decizia sa pe cauza nr. 514/16 intentată la plângerea comună a CAJPD și a beneficiarei sale.

Consiliul a constatat că practica aplicată de CNAM și CNAS la procesarea și schimbul de date privind beneficiarii de pensii și de poliță medicală este discriminatorie, întrucât provoacă situații de excludere automată a unor beneficiari de pensii din exercițiul celor mai vitale drepturi și servicii – dreptul la sănătate și serviciile medicale și dreptul la condiții de viață decente și serviciile de protecție socială.

În plângerea depusă, s-a invocat că în perioada 31 ianuarie 2008 – 22 aprilie 2013 doamna a beneficiat de pensie pentru limită de vârstă. În 2013 dumneaei s-a îmbolnăvit de o boală oncologică și a fost încadrată în gardul I de dizabilitate, cu reexaminare anuală. În 2016, din cauza că starea de sănătate s-a înrăutățit imprevizibil, beneficiara nu a reușit să parcurgă procedura de reexpertizare în termenul indicat în certificatul de dizabilitate. Drept urmare, dumneaei i s-a suspendat achitarea plății pensiei de dizabilitate și a fost dezactivată polița de asigurare medicală. Până la efectuarea reexpertizării și reconfirmării gradului de dizabilitate atribuit, nu a beneficiat de pensie, fiind lipsită de orice sursă de existență. De asemenea nu a putut accesa serviciile medicale, din considerentul că polița de asigurare medicală era dezactivată. Acțiunea poliței de asigurare medicală și plata pensiei de dizabilitate a început să se efectueze abia după 2 luni și 11 zile, din momentul transmiterii de către Consiliul de determinare a dizabilității către CNAS și CNAM a informației privind rezultatele reexpertizării

Jurista CAJPD, Elena Stajila, reprezentând interesele beneficiarei CAJPD  în fața Consiliului a susținut că practica suspendării plății pensiei imediat după ce a expirat termenul certificatului de dizabilitate este una discriminatorie. Măsurile ce i-au fost aplicate beneficiarei drept sancțiune pentru depășirea termenului de reexpertizare sunt disproporționate, întrucât au provocat excluderea acesteia din exercițiul celor mai vitale drepturi și servicii – dreptul la sănătate și serviciile medicale și dreptul la condiții de viață decente și serviciile de protecție socială. Măsura aplicată de autoritățile reclamate, este vădit disproporționată și nu are o justificare obiectivă și rezonabilă, deoarece statul are și alte pârghii pentru a restitui banii care au fost achitați ilegal.

Textul integral al Deciziei Consiliului poate fi accesat aici: https://goo.gl/fMHcKS