/, Principala/În premieră în Republica Moldova elevii școlilor auxiliare vor urma ciclul deplin de studii gimnaziale

În premieră în Republica Moldova elevii școlilor auxiliare vor urma ciclul deplin de studii gimnaziale

Data de 3 septembrie 2018 a fost o zi remarcabilă pentru elevii școlilor auxiliare absolvenți ai clasei a VIII-a. Această zi le-a deschis ușa spre un nou an școlar, plin de noile descoperiri, oportunități, evenimente, emoții pozitive și experiențe plăcute. Elevii absolvenți ai clasei a VIII-a și părinții lor nu puteau să-și ascundă emoții de fericire. În premieră, în școlile auxiliare la careu a fost prezentă clasa a IX-a, iar viitorii absolvenți s-au bucurat de ocazia de a conduce micuții din clasa 1 în cabinetele, în care vor urma studii următorii 9 ani.

Această zi a devenit cu adevărat istorică, fiindcă până nu demult, în școlile auxiliare studiile în cadrul clasei a IX-a nu au fost asigurate.

Aceasta din cauză că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării nu prevedea clasa a IX în Planul-Cadru de învățământ gimnazial pentru școlile auxiliare. Drept consecință, elevii școlilor auxiliare absolveau studii la nivelul clasei a VIII-a, fără a avea posibilitatea de a urma ciclul deplin de studii gimnaziale (clasele a V-a-IX) în cadrul școlilor respective.

„Această practică este aplicată încă din perioada sovietică” – iată argumentul principal, pe care îl aduceau autoritățile ca și răspuns când părinții încercau să soluționeze problema clasei a IX-a.

Lipsa posibilității de a urma ciclul deplin de studii gimnaziale (clasele a V-a-IX) în cadrul școlilor auxiliare a început să trezească mai multe nemulțumiri în rândul părinților atunci, când Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a anulat clasele de meserii. Până în anul de studii 2015-2016 elevii școlilor auxiliare  absolvenți ai clasei a VIII-a aveau oportunitatea să urmeze doi ani de studii în clasele de meserii în cadrul școlilor auxiliare. În motivarea deciziei de a anula clasele de meserii Ministerul a invocat că noul Cod al Educației nu prevede așa o formă de învățământ ca și „clasele de meserii”, prin urmare, aceste clase, nefiind reglementate, au rămas a fi în afara legii.

După anularea claselor de meserii, părinții și-au trezit întrebarea despre legitimitatea neasigurării studiilor în clasa a IX-a în cadrul școlilor auxiliare. Și, pe parcursul următorilor doi ani, s-au adresat cu nenumărate cereri privind instituirea clasei a IX-a în cadrul școlilor auxiliare, care, cu regret, nu au fost soluționate pozitiv.

Drept urmare, părinții s-au adresat la CDPD, pentru a beneficia de asistența juridică calificată în soluționarea acestei probleme. CDPD a folosit mai multe instrumente pentru soluționarea pozitivă a problemei clasei a IX-a: a fost sesizat Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, a fost depusă plângerea la Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, a fost ținută o corespondență lungă cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, urmată de intentarea unui proces de judecată. Prin Decizia din 29 septembrie 2017 Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a constatat că acțiunile Ministerului reprezintă discriminare pe criteriul de dizabilitate, în acces la studiile gimnaziale obligatorii. Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului – dna Maia Bănărescu a solicitat insistent Ministerului să ia măsuri urgente pentru instituirea și menținerea clasei a IX-a în cadrul școlilor auxiliare.

A fost sesizată Poliția și Procuratura pentru a atrage la răspunderea contravențională și penală persoanele responsabile din cadrul Ministerului, iar Guvernului i s-a solicitat de a interveni în soluționarea problemei clasei a IX-a în cadrul școlilor auxiliare.  CDPD împreună cu un grup de părinți a organizat și un briefing de presă, urmat de un protest în fața clădirii Guvernului pentru a revendica dreptul elevilor școlilor auxiliare de a urma studii în clasa a IX-a.

După mai multe presiuni din partea CDPD, a părinților și autorităților publice implicate în procesul de litigare strategică, Ministerul a emis Ordinul nr. 993 din 27 iunie 2018, prin care a permis elevilor absolvenți ai clasei a VIII-a în cadrul școlilor auxiliare să urmeze studii în clasa a IX-a în cadrul acelorași școli.

La data de 3 septembrie 2018 elevii absolvenți ai clasei a VIII-a ai școlilor auxiliare au avut fericita ocazie de a savura rezultatele pozitive ale acestei lupte.

„Ne bucurăm mult de acest rezultat frumos. Copiii noștri vor putea, în sfârșit, să-și exercite dreptul la educație fără discriminare. Suntem siguri că acest an școlar va ajuta copiilor noștri șă însușească mai multe cunoștințe și să dobândească noile experiențe. Școala a dat copiilor noștri foarte mult, și ne bucurăm că copiii noștri continuă studiile. Acest an școlar ne dă o nouă speranță. Sunt fericită că am obținut victorie în această luptă grea cu sistemul de învățământ neprietenos copiilor cu dizabilități.” – a menționat doamna Guzo Lucia, mama elevului clasei a IX-a „A”, școala auxiliară nr. 6 mun. Chișinău, Arhipov Artiom.

CDPD aduce sincere felicitări părinților și elevilor școlilor auxiliare, care au reușit să-și revendice dreptul la educație. ÎMPREUNĂ SUNTEM O FORȚĂ!

Elevii școlilor auxiliare vor urma ciclul deplin de studii gimnaziale - 2018

2018-09-05T09:39:16+00:00 September 5th, 2018|Noutați, Principala|0 Comments

Leave A Comment

Font Resize
Contrast