/, Principala/Un tânăr cu deficiențe de auz a învins stereotipurile și a reușit să se angajeze în câmpul muncii.

Un tânăr cu deficiențe de auz a învins stereotipurile și a reușit să se angajeze în câmpul muncii.

Andrei Midori este un băiat de 19 ani, care s-a născut cu deficiențe de auz. La fel ca alți copii cu deficiențe de auz, el a mers la o școală specializată, în care a învățat timp de 9 ani, până în anul 2014. După absolvirea școlii, el a hotărât să urmeze profesia de bucătar și s-a înscris la cursurile de pregătire profesională, oferite de Asociația Obștească “Insula Speranțelor”. Când a început să cunoască mai mult despre meseria de culinar, Andrei a ajuns să realizeze că prepararea bucatelor nu este vocația sa. A fost în mare încurcătură, însă a decis s-a termine cursurile de bucătar.

După absolvirea școlii, Andrei a început să-și caute de lucru. Întrebarea firească care apare este, cum își caută un loc de muncă o persoană care nu aude?

Andrei a întrebat printre prietenii săi, i-a rugat pe părinții săi să se intereseze pe la diferite companii. Era gata să lucreze și hamal la magazin, dar nu era acceptat. Răspunsul care îl primea cel mai des era: ”va fi greu pentru el să lucreze împreună cu ceilalți, din cauza că este surd”. Dar Andrei nu a renunțat să caute un loc de muncă. În urma discuției cu unul din prieteni săi, el a fost sfătuit să apeleze la serviciul de angajare asistată în câmpul muncii pentru persoane cu dizabilități, oferit de Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități. Aici Andrei a fost ajutat să-și elaboreze CV-ul, i-au fost evaluate abilitățile și experiența lui profesională, iar mai apoi asistentul în angajare începuse să-i caute un loc de muncă potrivit.

Tot în aceiași perioadă echipa CAJPD a fost contactată de directorul companiei “Fructul” SRL, din satul Trușeni, dl Ion Mereacre, care a venit cu inițiativa să angajeze o persoană cu dizabilități pentru lucru în sere, la cultivarea florilor. Antreprenorul avea deja experiența angajării în cadrul întreprinderii sale a unui băiat cu dizabilități intelectuale din orașul Strășeni. Fiind mulțumit de felul cum lucrează, de sârguința și dedicarea sa, el a decis să mai angajeze o persoană cu necesități speciale.

Cu ajutorul unui interpret de limbajul semnelor, Andrei a învățat sarcinile care trebuie să le realizeze. De asemenea, el a fost instruit cum să respecte regulile securității muncii. După câteva zile de stagiu de practica, Andrei a ajuns la concluzia că îi place munca în mijlocul florilor. Andrei se simte împlinit, fiindcă dorința lui de a găsi un loc de muncă, care îi place, s-a împlinit.

2017-12-29T14:08:32+00:00 December 28th, 2017|Noutați, Principala|0 Comments

Leave A Comment

Font Resize
Contrast