În decurs de un an CDPD implementează proiectul ”Colaborarea dintre persoanele cu dizabilități și autoritățile publice centrale și locale în vederea implementării politicilor ce vizează domeniul accesibilități”, finanțat de Ambasada Finlandei, cu sediul la București.

A fost format un grup de inițiativă pe accesibilitate din orașul Căușeni în frunte cu Vasile Savca și Iuliana Bulicanu . Grupul de inițiativă colaborat intens cu autoritățile publice locale în vederea facilitării implementării politicelor de accesibilitate. S-au organizat ședințe pe parcursul cărora autoritățile au fost informate despre importanța asigurării condițiilor de accesibilitate pentru persoanele cu mobilitate redusă. Au fost evaluat nivelului de accesibilitate a clădirilor publice, s-a elaborat un Raport cu privire la gradul de accesibilitate a clădirilor care stau la balanța Primăriei și un Raport cu privire la nivelul de accesibilitate a clădirilor care stau la balanța Consiliului Raional . Totodată grupul de inițiativă a elaborat un Plan de Acțiuni pentru următorii 5 ani în vederea creării condițiilor de accesibilitate pentru persoanele cu mobilitate redusă.

La data de 15.09.2020 în incinta sălii de ședință a Consiliului Raional Căușeni a avut loc prezentarea acestor două documente autorităților publice locale. La eveniment au participat vicepreședintele Consiliului Raional Oleg Cuciuc, Vlad Gîra secretarul interimar al Consiliului Raional, Igor Petrecov responsabil de achiziții publice din cadrul Primăriei Căușeni
Accentul s-a pus pe inaccesibilitatea trotuarelor din cauza bordurilor înalte, grupurilor sanitare din clădirile publice, rampele construite cu încălcarea standardelor în accesibilitate. Domnul Cuciuc ne-a relatat că în curînd vor începe lucrările de accesibilizare a grupului sanitar din cadrul Consiliului Raional Căușeni. Am fost informați că actualmente în bugetul Consiliului Raional sunt rezervați aproximativ 1.900.000 (un million si nouă sute de mii de lei pentru reparația trotuarelor de pe strada Stefan cel Mare și Alexei Mateeivici.

La data de 24 septembrie promotorii locali Vasile Savca si Deonisie Cucovici au participat la audierile publice din cadrul consiliului unde s-a luat decizia alocării a:
• 129.000 lei pentru renovarea grupului sanitar din sediul Consiliul Raional,
• 2 milioane o sută mii lei pentru renovarea trotuarului de pe strada Ștefan cel Mare și Alexei Mateevici, Căușeni.
• 345.000 lei pentru renovarea drumului din satul Fîrlădeni inclusiv construcția rampei de acces la intrarea în liceul.

Miercuri 30 septembrie s-a petrecut a doua ședință a Consiliuli Raional în cadrul căreia s-a aprobat alocarea banilor pentru renovarea acestor obiecte.

În paralel Primăria Căușeni a organizat o ședință în cadrul căreia s-a pus discuție:
• Renovarea trecerilor de pietoni de pe strada Ștefan cel Mare și Alexei Mateevici dotarea lor cu pavaj tactil. Procurarea a două semafoare sonore pentru crearea condițiilor de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități de vedere.
• Amenajarea a 4 locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități la Direcția Asistență Socială, Casa de Cultură și Piața „Botna”

La eveniment au participat Primarul orașului Căușeni Anatolie Donțu, Dărănuță Pavel, consultant în construcții din Primăria Căușeni responsabil de renovările trotuarelor și membrii Asociației Nevăzătorilor Căușeni
Mulțumim Autorităților Publice Locale Căușeni pentru deschidere și colaborare.

Autoritățile Publice Locale  informate cu privire la gradul de accesibilitate a clădirilor publice din orașul Căușeni în rezultatul prezentării Raportului de Acccesibilitate a clădirilor publice și a Planului de Acțiuni în vederea accesibilizării acestor