Evaluarea accesibilității a 131 de clădiri publice din șase orașe ale țării, instruirea a 81 de specialiști din domeniul construcțiilor despre standardele de accesibilitate, elaborarea a 8 planuri de acțiuni pentru adaptarea clădirilor publice din șase orașe ale țării, sunt doar câteva din realizările raportate de echipa Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD). Pe data de 30 octombrie 2020, a fost finalizată implementarea proiectului ”Colaborarea dintre persoanele cu dizabilități și autoritățile publice pentru a facilita implementarea politicilor de accesibilitate”, implementat de CDPD, cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei în Moldova cu sediul la București.

 

Pentru implementarea activităților au fost create grupuri de inițiativă locală, format din persoane cu mobilitate redusă, în 6 orașe ale țării: Edineț, Sângerei, Orhei, Căușeni, Comrat și Ceadâr-Lunga. După o instruire inițială, liderii grupurilor civice au selectat mai multe edificii de interes social din comunitățile lor și au măsurat accesibilitatea acestora.

În baza datelor obținute au fost elaborate rapoarte de evaluare a clădirilor și spațiilor publice, care au fost prezentate autorităților publice din aceste localități. Pentru a veni în ajutorul reprezentanților administrației publice locale, grupurile de inițiativă locală au întocmit, de asemenea, planuri de acțiuni pentru accesibilizarea clădirilor de interes social și le-au expediat autorităților împreună cu un ghid tehnic de adaptare a edificiilor publice.

 

Pe lângă activitățile planificate în proiect, grupurile de inițiativă locală au contribuit și prin alte acțiuni la accesibilizarea comunităților lor. Astfel, în urma unor acțiuni de sensibilizare pe rețele de socializare, la alegerile parlamentare din 2019, a fost construită rampă de acces la o secție de votare din or. Sângerei. De asemenea, în rezultatul colaborării grupului de inițiată locală cu autoritățile publice locale a fost posibilă accesibilizarea Autogării din mun. Ceadâr-Lunga. Membrii grupurilor civice au mai contribuit la renovarea a două străzi din or. Căușeni, conform standardelor de accesibilitate și instalarea semafoarelor sonore pentru persoanele nevăzătoare.