Pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități la justiție, Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD) a venit cu inițiativa să evalueze accesibilitatea a 24 clădiri judecătorești din Republica Moldova. Inițiativa CDPD a fost susținută de Consiliul Superior al Magistraturii și de mai mulți președinți ai instanțelor judecătorești din Moldova.

Activitatea de evaluare a accesibilității a fost salutată și de administrația Judecătoriei Cahul, care și-a manifestat deschiderea și transparența în abordarea problemei accesibilității.

Domnul Bușuleac Mihai, președintele Judecătoriei Cahul, în cadrul evaluării a comunicat: „Din păcate, clădirea Judecătoriei Cahul este avariată și urmează a fi reconstruită. Din acest motiv suntem nevoiți să închiriem alt spațiu pentru activitatea judecătoriei. Cu regret, în Cahul nu am găsit clădiri accesibile și totodată spațioase pentru a putea organiza activitatea judecătoriei conform tuturor exigențelor. Clădirea pe care o închiriem la moment este imposibil de accesibilizat, fiindcă la parter practic nu există spațiu, iar toate birourile/sălile  și grupul sanitar sunt amplasate la etajele superioare a clădirii. În scopul efectuării unor lucrări de amenajare a clădirii pentru anul 2020 Ministerul Justiției a oferit 35000 lei, care vor fi utilizate pentru construirea unui foișor pentru persoanele care așteaptă sa participe la ședințele de judecată, deoarece nu există spațiu suficient pentru așteptare.”

Activitatea de evaluare a instanței s-a efectuat în baza unui chestionar elaborat privind respectarea exigențelor de accesibilitate fizică și informațională a instanțelor judecătorești. În baza rezultatelor evaluării, CDPD va întocmi un plan de acțiuni privind accesibilizarea instanței, inclusiv privind întreprinderea unor măsuri de acomodare rezonabilă, pe care îl va propune administrației instanței spre aprobare și implementare.

Aducem sincere mulțumiri domnului Bușuleac Mihail, președintele Judecătoriei Cahul, pentru deschiderea și transparența în abordarea problemei accesibilității.

 
CDPD a evaluat accesibilitatea Judecătoriei Cahul (sediul central)
 

Activitatea de evaluare a accesibilității instanțelor judecătorești a fost realizată de A.O. CDPD în cadrul proiectului „Sprijinirea persoanelor cu dizabilități în accesul la justiție”, finanțat de Departamentul de Stat al SUA, Biroul pentru Democratie, Drepturile Omului și Munca, implementat de Millennium DPI Partners.