Directorul executiv al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD), dl Vitalie Meșter, a participat pe 9 februarie, în orașul Strășeni, la evenimentul de lansare oficială a proiectelor de asistență pentru raioanele Strășeni și Călărași. În cadrul evenimentului, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova,  dl Peter Michalko, a înmânat certificatele de grant, oferit în cadrul Programului de Granturi Locale al UE în regiunea de dezvoltare Centru, întitulat ”Fii schimbarea: Cetățenii implicați – comunități durabile”.  

CDPD, în parteneriat Primăria mun. Strășeni, AO Centrul de Urbanism, Creativ Maro SRL și Grupul de inițiativă a persoanelor cu dizabilități din mun. Strășeni vor implementa proiectul local ”Cetățeni activi în modernizarea infrastructurii mun. Strășeni”. Activitățile de suport vor fi implementate în perioada februarie-august 2021 și vor avea un buget de 676050 MDL.

Activiștii civici își propun să organizeze mai multe ateliere de instruire a cetățenilor activi și organizațiilor societății civile despre instrumentele de participare în viața comunității. Membrii comunității vor fi instruiți și despre standardele de accesibilitate a infrastructurii pietonale din mun. Strășeni și utilizarea conceptului de ”design universal” în proiectarea și construirea spațiilor publice.

În cadrul proiectului va fi creată o platformă online de comunicare între cetățeni și autoritățile publice locale, inclusivă pentru persoanele cu dizabilități. Cu ajutorul acestei aplicații digitale, persoanele vor avea posibilitatea de a comunica autorităților problemele referitoare la spațiile publice și infrastructura pietonală, precum și serviciile oferite de Primăria mun. Strășeni. 

Proiectul ”Abilitarea cetățenilor  în Republica Moldova” este finanțat  de către Uniunea Europeană și este implementat de către  Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Regiunea de Dezvoltare Centru , Parteneri de implementare a proiectului sunt Agenția pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și AO ”HABITAT”.