În perioada august 2019 – septembrie 2020 în cadrul proiectului “Colaborarea persoanelor cu dizabilități cu autoritățile publice locale şi centrale în vederea implementării politicii de accesibilitate”, finanțat de Ambasada Finlandei cu sediul la  Bucureşti, a fost  format un grup de inițiativă  din persoane cu dizabilități  în frunte cu promotorii locali CDPD, Mariana Andrușoi și Petcova Tatiana.

Conform proiectului activitatea grupului de inițiativă prezintă colaborarea cu administrația municipală  în  acordarea unui suport pentru accesibilizarea spațiului public: evaluarea gradului de accesibilitate a clădirilor publice, elaborarea și prezentarea unui raport cu privire la gradul de accesibilitate a clădirilor publice din municipiului Ceadîr Lunga  și  a unui Plan de Acțiuni în scopul  accesibilizării  spațiului public în decurs de 5 ani. Altă activitate importantă este monitorizarea lucrărilor curente din oraș pentru a interveni din start cu recomandări în vederea respectării   normativelor în accesibilitate.

Astfel în toamna anului 2019 au început lucrările de reparație a Gării Auto din Ceadîr Lunga. Respectiv Mariana Andrușoi, promotor local CDPD a luat legătura directă cu dirigintele de șantier, a prezentat   normativele în vigoare cu privire la accesibilitate.  În  primăvara anului 2020, Gara Auto din municipiul Ceadîr Lunga a devenit Accesibilă pentru Toți. Cu acest prilej CDPD aduce sincere mulțumiri lucrătorilor în construcții pentru deschidere și colaborare în  aplicarea în practică a normativelor în  accesibilitate.

La data de 24 septembrie 2020  la inițiativa grupului pe accesibilitate  a avut loc o ședință în format online în cadrul căreia a fost prezentat Raportul  cu privire la gradul de accesibilitate a spațiului public din municipiu Ceadîr Lunga, elaborat în baza evaluării accesibilității  clădirilor publice. Totodată a fost  prezentat   Planul de Acțiuni în scopul  accesibilizării  clădirilor publice  în decurs de 5 ani. La eveniment a fost prezent domnul Valentin Cara, Viceprimarul orașului Ciadîr Lunga. Domnul Cara a menționat că raportul și planul de acțiuni prezintă un suport în procesul accesibilizării clădirilor publice.

Menționăm, că în anul 2017, în cadrul proiectului finanțat de Ambasada Britanică din Chişinău, CDPD a inițiat un dialog cu Primăria mun. Ceadîr-Lunga în vederea accesibilizării clădirii primăriei pentru persoanele cu dizabilități. În rezultatul acestei colaborări, s-a reuşit alocarea de resurse financiare din bugetul municipal în vederea amenajării unei rampe şi accesibilizării trotuarului în preajma primăriei. Colaborarea primăriei mun. Ceadîr-Lunga s-a dovedit a fi una durabilă şi a continuat şi în următorii ani, deja după finalizarea proiectului. Astfel, în perioada 2018-2019 primăria mun. Ceadîr-Lunga a alocat resurse necesare şi, respectiv, a efectuat lucrări de amenajare a rampei de acces în clădirea Administrației municipale, a rampei de acces în clădirea Casei de Cultură precum şi lucrări de accesibilizare a grupului sanitar în cadrul acesteia.

Colaborarea dintre Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități și Autoritățile Publice Locale din Ceadîr Lunga continuă. Mulțumim reprezentanților Primăriei municipiului Ceadîr Lunga  pentru colaborare în vederea implementării politicilor de accesibilitate.

Această activitate a avut loc în cadrul proiectul ”Colaborarea dintre persoanele cu dizabilități și autoritățile publice centrale și locale în vederea implementării politicilor ce vizează domeniul accesibilități”, finanțat de Ambasada Finlandei, cu sediul la București.