76 de specialiști ai Consiliului Național de Determinare a Dizabilități și Capacității de Muncă (CNDDCM), din 38 de raioane ale țării, inclusiv municipiul Chișinău, au beneficiat de programul de instruire despre abordarea bazată pe drepturile omului în determinarea dizabilității la copii și adulți, în conformitate cu Clasificarea Internațională a Funcționării (CIF). Training-ul a fost organizat pe 22-25 iulie 2024 și a încheiat seria de trei module de formare a specialiștilor în relații sociale și experților medicali, organizate de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD) în cooperare cu CNDDCM, implementat de către PNUD Moldova, UNICEF Moldova și OHCHR Moldova cu suportul financiar al Parteneriatului Națiunilor Unite pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (UNPRPD
Cursurile au fost conduse de formatori din rândul experților CNDDCM, beneficiari a unui program anterior de formare de formatori realizat de către CDPD. Ei au explicat în detaliu cum ar trebui să funcționeze eficient procedura de determinare a gradului de dizabilitate conform abordării bazate pe drepturile omului. La baza procesului de evaluare trebui să fie identificarea abilităților persoanelor și modalitățile de compensare a deficienților, pentru incluziunea acestora în societate.
Formatorii au venit cu propunerea de simplificare a limbajului și utilizarea noțiunilor pe înțelesul tuturor, precum și luarea în considerație a informației depline relatată de beneficiar. Totodată, ei au acordat o atenție deosebită conținutului chestionarului de evaluare, subliniind necesitatea întocmirii acestuia în conformitate cu drepturile persoanelor cu dizabilități: dreptul la viață, educație, protecție socială, accesibilitate, dreptul la sănătate, muncă etc.
Participanți la instruire au avut posibilitatea să analizeze procesele de evaluare a gradului de dizabilitate, aplicat la moment, și să le compare prin prisma abordării bazate pe drepturile omului. De asemenea, specialiștii din cadrul structurilor teritoriale au împărtășit opinia lor despre avantajele și provocările în utilizarea instrumentelor actuale de evaluare a gradului de dizabilitate la adulți și la copii.
Activitatea a fost realizată în cadrul proiectului „Paradigm Shift to Disability Inclusive Servicies, Accountability and Governance in Moldova” /„Schimbarea de paradigmă către servicii inlcuzive pentru persoanele cu dizabilități, responsabilitate și guvernare în Moldova” implementat de către PNUD Moldova, UNICEF Moldova și OHCHR Moldova cu suportul financiar al Parteneriatului Națiunilor Unite pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (UNPRPD).