Funcționari publici de la Guvern și din partea administrației Municipiului Chișinău, împreună cu mai mulți activiști civici de la diferite asociații obștești s-au așezat în fotolii rulante, și-au pus dopuri în urechi, și-au acoperit ochii cu măști și au utilizat bastoane pentru nevăzători, ca să testeze pe ”pielea lor” nivelul de accesibilitate al capitalei. În acest fel s-a desfășurat evenimentul ”În pantofii persoanei cu dizabilități”, care a fost organizat pe 5 noiembrie de organizațiile membre ale Platformei civice ”Chișinăul accesibil pentru Toți”, cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova. Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai preturilor și subdiviziunilor municipiului Chișinău, precum și de la Direcția generală transport public și căi de comunicații și Direcția pentru protejarea drepturilor copilului.

După o instruire prealabilă, invitații au fost împărțiți în grupuri de două persoane, care au însoțit (câte doi participanți cu diferite necesități de accesibilitate: utilizatori de fotoliu rulant și de baston alb și două persoane cu deficiențe de auz, utilizând echipamentul  asistiv al acestora. Toți cei prezenți la eveniment s-au deplasat pe un itinerar selectat de organizatori, din scuarul companiei Moldtelecom, prin preajma magazinului UNIC, până la intersecția străzilor Ismail și Mitropolit Varlaam. 

Un element inedit a evenimentului a  fost asumarea din partea a doi funcționari publici a rolului de persoană cu deficiență de auz. Participanții și-au pus dopuri în urechi și au mers împreună cu două persoane surde la farmacie. Acolo, ei au avut misiunea de a comunica cu farmacistul, fără cuvinte, pentru ai cere un anumit medicament. Funcționarii au utilizat gesturi, telefonul și foi de hârtie pentru a explica remediu care doresc să-l procure. 

La finalul activității, participanții au împărtășit cu reprezentanții mass-media și cu cei prezenți la eveniment experiențele care le-au trăit, fiind în ”pantofii persoanelor cu dizabilități”. În mod specific, ei au remarcat că unele localuri de menire socială nu au prevăzute soluții de acces în interior pentru utilizatorii de scaun rulant. Totodată, rampele clădirilor vizitate, pe care le-au testat participanții, aveau un unghi prea mare sau nu erau dotate cu bare de sprijin, făcându-le impracticabile pentru persoanele cu mobilitate redusă. De asemenea, cei care s-au pus în pielea persoanelor cu dizabilități au mai avut de confruntat borduri necoborâte la trecerile de pietoni, găuri pe trotuare, semisfere de beton pe căile pietonale etc.

Organizatorii și-au propus să folosească evenimentul pentru sensibilizarea opiniei publice și, în mod special, a persoanelor din rândul decidenților, care sunt responsabili de asigurarea condițiilor de accesibilitate pentru toți cetățenii. Totodată, activitatea a fost folosită și ca un prilej de a promova inițiativa de instituire a unei zile naționale, dedicate problemei accesibilității în Republica Moldova – Ziua Accesibilității. Pentru mai multe detalii accesați:

www.facebook.com/ChisinaulAccesibil/video

Platforma „Chișinăul Accesibil pentru Toți” a apărut în 2015, la inițiativa mai multor organizații care și-au unit forțele pentru a promova accesibilitatea spațiului public din capitala țării noastre. În prezent, Platforma „Chișinăul Accesibil pentru Toți” este alcătuită din următoarele organizații: Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD), Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Alianța Organizațiilor Persoanelor cu Dizabilități, Grupul de auto-reprezentanți din municipiul Chișinău, Centrul Media pentru Tineri, Centrul de Urbanism, Automobil Club Moldova.

Această activitate a fost organizată în cadrul proiectului Constituirea unui mecanism de participare a grupurilor cu mobilitate redusă în cadrul Primăriei mun. Chișinău, implementat de către Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova/ Departamentul Buna Guvernare. Scopul proiectului este de a spori gradul de participare a cetățenilor, în special din rândul grupurilor de persoane cu mobilitate redusă, la luare deciziilor privind obiectivele de construcție din spațiul public al capitalei, astfel încât acestea să fie accesibile, atractive și funcționale.