Primăria din orașul Strășeni aplică unele principii ale bunei guvernări în actul de administrare locală. Aceasta este concluzia reprezentanților Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, care au realizat în parteneriat cu organizația teritorială a Asociației Nevăzătorilor din Moldova pe 19 octombrie, în orașul Strășeni, o ședință de interviuri de tip focus-grup. La eveniment au participat persoane cu dizabilități, persoane în etate și ONG-urile locale care îi reprezintă.

Respondenții au enumerat instrumentele de  comunicare cu cetățenii, utilizate cel mai frecvent de autoritățile publice locale, printre acestea regăsindu-se rețele de socializare, adunările cu cetățenii, anunțurile afișate în locurile publice etc. Participanții au mai spus și despre practica de a transmite ședințele Consiliilor Locale în direct, pe Internet, prin intermediul rețelei sociale Facebook. Ei au mai menționat că pe aceiași platformă sunt consultate proiectele de importanță locală și tot aici sunt plasate deciziile finale.

Totodată, cei prezenți au afirmat că primăriile localităților ar trebui să soluționeze problemele legate de rețelele de aprovizionare cu apă și canalizare, iluminatul stradal, reparația drumurilor etc. Persoanele cu deficiență de vedere au evidențiat necesitatea instalării unor semafoare, inclusiv cu semnalizare sonoră, pe străzile centrale ale orașului Strășeni, în preajma clădirilor administrative.

Amintim că ședințe cu discuții de tip focus-grup au mai fost organizate în or. Ialoveni și în comuna Hârtopul Mare, Raionul Ialoveni. Scopul cercetării este de a evalua aplicarea principiilor bunei guvernări și implicarea cetățenilor în cadrul actului de administrare locală. Datele colectate vor sta la baza unui raport despre practicile pozitive și transparența decizională în actul de administrare locală. Activitatea este realizată în cadrul proiectului Respectarea dreptului la incluziune a grupurilor vulnerabile prin implicarea societății civile la promovarea bunei guvernări la nivel local, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, în cadrul programului de granturi “Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), va oferi, în perioada anilor 2019-2021, granturi în valoare de circa 3 milioane de euro Organizațiilor Societății Civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat.

Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.