Treceri de pietoni neaccesibile, trotuare cu gropi și denivelări, rampe improvizate și impracticabile, stații de așteptare de așteptare a transportului neconforme. Acestea sunt câteva din observațiile membrilor Platformei „Chișinăul accesibil pentru Toți”, care și-au propus să evalueze mobilitatea pietonală în sectorul Botanica din Chișinău, în cadrul unui proiect susținut de Fundația Soros Moldova și Reprezentanța IM Swedish Development Partner .

 

Auditului mobilității pietonale a avut loc ieri, 27 octombrie, în centrul sectorului Botanica, la intersecția dintre bulevardele Dacia, Decebal și Traian. După o succintă inițiere a grupurilor de evaluatori, aceștia au monitorizat scuarul din preajma bulevardului, trotuarele, trecerile de pietoni, rampele de acces, precum și stațiile de așteptare a transportului public.

La finalul evaluării, echipele au făcut scurte prezentări ale porțiunilor care le-au examinat. Experții au stabilit că rampele de la trecerile pietonale și trotuare sunt deteriorate. Un alt detaliu sesizat de evaluatori a fost lipsa pavajului tactil de avertizare în culori contrastante la trecerile de pietoni și la scările de pe trotuare. Pentru monitorii cu deficiențe de vedere trecerile de pietoni de pe bulevardul Decebal, de asemenea, nu au fost accesibile, iar semaforul nu are semnalizare sonoră pentru nevăzători. Ei, la fel, au constatat că la această intersecție bordura nu este coborâtă la nivelul solului. Recomandarea lor a fost ca bordurile de la trecerile de pietoni să fie coborâte la nivelul zero, iar denivelările de pe trotuare să fie eliminate.

 

Unii monitori au observat și lucruri bune pe sectoarele pe care le-au evaluat. Ei au remarcat pavajul nou instalat și au identificat o parcare, cu locuri rezervate pentru persoane cu dizabilități. Spre regret, însă, acestea erau ocupate de mașini care, evident, nu aparțineau persoanelor cu dizabilități.

Stațiile de așteptare a transportului public nu sunt nici ele accesibile, au concluzionat echipele de evaluare. Stația de așteptare de pe bulevardul Dacia (din partea Porților Orașului) nu are o pistă accesibilă pentru pietoni cu mobilitate redusă pentru transbordare la transportul public de bulevardul Traian. Unele stații, din această intersecție sunt îngrădite cu borduri, ceea ce face dificil accesul pentru persoanele în scaun rulant spre platforma de așteptare, mai ales când vor să se adăpostească pe timp de ploaie. Un alt impediment pentru persoanele cu mobilitate redusă îl reprezintă spațiul foarte îngust între platforma stației de transport și troleibuzele care staționează. Acest defect al platformei nu permite persoanelor în fotoliu rulant să manevreze și, de asemenea, fac imposibilă deschiderea rampei troleibuzului. Monitorii au mai au recomandat autorităților să instaleze pavaj tactil de avertizare în fața stațiilor de așteptare din intersecție (în apropierea bordurilor), iar platformele stațiilor de așteptare să fie coborâte la nivelul zero.

Altă echipă de evaluatori a constatat că pasajul subteran mai era deschis la ora când s-a făcut Auditul mobilității pietonale, chiar dacă recent o persoană a căzut pe scări și s-a accidentat grav Ei au notat că această construcție este într-o stare avariată și este un pericol pentru sănătatea și viața oamenilor. Monitorii au conchis că pasajul pietonal nu este practicabil și au recomandat autorităților să fie închis imediat.

 

Concluziile Auditului mobilității pietonale vor fi prezentate autorităților municipale sub formă de recomandări. Recent, membrii Platformei „Chișinăul accesibil pentru Toți” au organizat Auditul mobilității pietonale în Parcul Catedralei și Aleea pietonală de pe bulevardul Mircea cel Bătrân din capitală.

Auditul mobilității pietonale este o inițiativă a Platformei civice „Chișinăul accesibil pentru Toți” de evaluare a unor locuri importante pentru locuitorii capitalei. Astfel, organizatorii își propun să ofere suport Primăriei, prin identificarea și monitorizarea a 15 zone prioritare, cu flux majorat de pietoni, de pe teritoriul urbei: parcuri, scuaruri, autogări, noduri de transbordare etc. Prin această activitate, membrii Platformei își propun să atragă atenția autorităților municipale asupra faptului că spațiile urbane de interes vital ar trebui să fie accesibile pentru toți.

 

Noi, membrii Platformei „Chișinăul accesibil pentru Toți” cerem ca administrația orașului să includă sectoarele problematice în viitorul Plan de accesibilizare a orașului Chișinău.

 

Această activitate este organizată în cadrul proiectului „Constituirea unui mecanism de participare a grupurilor cu mobilitate redusă în cadrul Primăriei mun. Chișinău”, implementat de către Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova/ Departamentul Buna Guvernare și Reprezentanța IM Swedish Development Partner

 

Platforma „Chișinăul Accesibil pentru Toți” a apărut în 2015, atunci când câteva organizații și-au unit forțele pentru a evolua accesibilitatea din orașul Chișinău. Ulterior, platforma a evoluat și a inițiat activități de atragere a atenției autorităților asupra accesibilității. În prezent, Platforma are mai mulți susținători fideli. Organizațiile membre ale Platformei „Chișinăul Accesibil pentru Toți” sunt: Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD), Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Centrul Media pentru Tineri, HelpAge Internațional (Moldova), Centrul de Urbanism și grupul de părinți „Ask a Mom”. 

 

Pentru a vizualiza evenimentul integral rugăm să priviți mai jos sau pe acest link.