Ce înseamnă o stradă pietonală, cum se pot implica locuitorii unui oraș în transformarea spațiilor urbane, ce înseamnă codul vizual al unei urbe și cum promovează patrimoniul său arhitectural și istoric, au fost doar câteva din subiectele abordate în cadrul atelierului ”Design-ul străzii și elementele de infrastructură”. Activitatea  a fost organizată, pe 3 iunie, de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, în parteneriat cu Primăria municipiului Strășeni  și Centrul de Urbanism. La eveniment au luat parte locuitori orașului, reprezentanți ai organizațiilor societății civile din comunitate, precum și persoane în etate, persoane cu dizabilități, funcționari de la primăria Strășeni. 

Participanții au aflat despre experiența Centrului de Urbanism de promovare a străzii Veronica Micle, din municipiul Chișinău, în calitate de spațiu pietonal, felul cum a fost implicată comunitatea locală în proiectarea acestui spațiu urban. Cei prezenți au aflat și despre cum poate fi folosit codul vizual pentru valorificarea patrimoniului arhitectural și istoric a unui oraș. Reprezentanții administrației municipale, precum și locuitorii din Strășeni s-au arătat interesați de elaborarea a unui cod vizual al orașului. 

Evenimentul a fost un bun prilej pentru organizatori de a prezenta platforma online de participare civică pentru locuitorii din municipiul Strășeni, elaborată în parteneriat cu administrația primăriei și compania dezvoltatoare a platformei CreativMaro SRL. Astfel, prin intermediul platformei, locuitorii vor putea descrie problemele identificate, vor putea să încarce fotografii și vor putea să determine pe harta orașului localizarea acestora. În cadrul prezentării participanții au luat parte la un exercițiu de propuneri a denumirii platformei de participare a cetățenilor din orașul Strășeni, care urmează să fie votată, prin intermediul rețelelor de socializare, de locuitorii orașului.

Activitatea este realizată de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, în parteneriat cu Primăria mun. Strășeni. Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități este beneficiar al Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul ”Cetățeni activi în modernizarea infrastructurii din centrul orașului Strășeni”.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE), acordat Republicii Moldova (2017-2020), ca parte a Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și AO ADR “Habitat”.

 

Locuitorii municipiului Strășeni sunt încurajați să participe mai activ în amenajarea comunității lor