S-a născut în regiunea orașului Odesa, dar viața a adus-o la Chișinău, capitala Republicii Moldova. Schimbarea a fost determinată de războiul care a început în Ucraina, lăsând în urmă familia și prietenii. Svetlana Sarandi, în vârstă de 37 de ani, împreună cu fiul de 14 ani, și-a asumat o nouă viață, într-o țară străină, cu speranța că nu va cunoaște niciodată suferința și tulburările războiului. Cu toate acestea, destinul i-a pus la încercare.
Un nou început în umbra războiului
S-a refugiat la Chișinău încă din primele luni a războiului. Medic imagist de specialitate, Svetlana și-a propus sa-i ofere fiului său o viață în siguranță. În doar o săptămână de la sosirea la Chișinău, a reușit să-și găsească un loc de muncă – un pas esențial pentru a-și asigura traiul.
Aflându-se în Moldova, Svetlana și-a fracturat același picior de două ori. După ce a fost operată a doua oară, starea ei de sănătate s-a înrăutățit brusc, iar după mai multe analize a fost diagnosticată cu osteoporoză – o maladie sistemică, progresivă a aparatului locomotor, caracterizată prin scăderea densității osoase. În aceeași perioadă, Svetlana a fost diagnosticată și cu artrită reumatoidă, accentuând lupta ei zilnică împotriva durerii și a limitărilor fizice. În aceste condiții a apărut necesitatea stabilirii gradului de dizabilitate și măsurii de incluziune socială.
Provocările sistemului birocratic
Adevărata provocare a început după ce Svetlana și-a stabilit gradul de dizabilitate. Refugiata s-a adresat la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) pentru a primi alocație de dizabilitate. CNAS i-a răspuns că doar copiii refugiați din Ucraina pot primi alocație de dizabilitate în cazul determinării gradului de dizabilitate în Republica Moldova. Iar pentru adulții care și-au determinat dizabilitatea nu este posibil de stabilit alocația de dizabilitate.
În căutarea unei soluții, Svetlana s-a adresat Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD), organizație cu experiență în domeniu și recunoscută în Republica Moldova. După mai multe consultări, împreună au început o luptă legală pentru ca refugiata să-și obțină drepturile. Potrivit CDPD, impedimentul este determinat de faptul că în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 21 privind protecția temporară a persoanelor strămutate din Ucraina, „adulții cărora le-a fost determinat gradul de dizabilitate în Republica Moldova nu pot beneficia de alocații sociale de dizabilitate.”
În răspunsurile lor, autoritățile din Republica Moldova fac referire la barierele impuse de legislație, neîncercând să schimbe situația refugiaților cu grad de dizabilitate. Potrivit Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, prin restricționarea accesului refugiaților ucraineni la alocația de dizabilitate, aceștia sunt discriminați în comparație cu cetățenii Republicii Moldova privind accesul la plățile și prestațiile sociale. CDPD a ajutat refugiata să înainteze o cerere către Consiliul pentru Egalitate – instituția națională responsabilă de apărarea împotriva discriminării pe teritoriul Republicii Moldova, pentru a fi constatată discriminarea privind accesul la serviciile de prestații sociale.
În căutarea dreptății prin solidaritate și angajament comun
Hotărâtă să ofere fiului un viitor prosper și să se asigure că primește îngrijirea medicală de care are nevoie, Svetlana continuă să lupte pentru drepturile și nevoile sale și speră că va găsi dreptate.
„Visul meu este să-l văd crescând într-un mediu stabil și sigur, fără grija zilei de mâine. Când am ajuns aici, nu cunoșteam pe nimeni, dar am găsit sprijin în comunitatea locală. Cred în solidaritate și în puterea comunității de a face o diferență.”, susține Svetlana.
Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități susține că în Republica Moldova continuă să fie limitate drepturile persoanelor cu dizabilități, în special cu statut de refugiat, iar comunitatea locală ar trebui să analizeze vulnerabilitățile reale cu care se confruntă refugiații pentru a acționa și a asigura incluziunea socială a acestor persoane. La moment este pe rol cererea de chemare în judecată a Casei Naționale de Asigurări Sociale, privind încasarea și stabilirea alocației de dizabilitate pentru refugiata din Ucraina.
Svetlana Sarandi este un exemplu de curaj și luptă împotriva obstacolelor impuse de război, boală și birocrație. Povestea ei reamintește importanța solidarității și a sprijinului reciproc în momentele dificile.
Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități din Moldova în cadrul programului „Războiul din Ucraina: Răspuns și recuperare incluzivă la inițiativa organizațiilor persoanelor cu dizabilități (Faza 2)”. Programul are ca obiective: advocacy pentru un răspuns umanitar incluziv, răspunsul umanitar la criza refugiaților din Ucraina și acțiuni de suport pentru organizații ale persoanelor cu dizabilități și persoanele cu dizabilități. Acest program este implementat cu asistența financiară a partenerului de finanțare CBM și Fondului European al Dizabilități.
Autor: Vlad Dumitrașcu
Consimțământ.pdf