La finele anului 2019, Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități a publicat Raportul de monitorizare a cheltuielilor bugetului municipiului Chișinău, pentru anul 2018, destinate îmbunătățirii accesibilității spațiului public. Scopul raportului a fost de a evalua modul de administrare a bugetului municipal, pentru anul 2018, în domeniul accesibilității spațiului public urban.

Autorul raportului a apreciat ca o bună practică decizia administrației municipiului Chișinău de a aloca bani în bugetul primăriei pentru îmbunătățirea accesibilității. Totodată, în cadrul monitorizării au fost constată o utilizare de doar 33% din totalul de 12,82 milioane lei, alocați pentru domeniul accesibilității pentru grupurile de cetățeni cu mobilitate redusă.

Printre cauzele identificate de autor sunt, numărul mic de solicitări din partea persoanelor cu dizabilități, pentru accesibilizarea/amenajarea clădirilor și a spațiilor publice, precum și neutilizarea de către preturile de sector a banilor destinați măsurilor de accesibilitate. Astfel, preturile în anul 2018 din cei 3,5 milioane lei, destinați pentru amenajarea teritoriului, realizarea măsurilor de accesibilitate la infrastructură socială a persoanelor cu dizabilități, au folosit doar 62,3 mii lei, adică 2% din bugetul alocat. Fondurile pentru adaptarea accesibilității infrastructuri pietonale, de asemenea, nu a fost realizat pe deplin. Doar 25% din cei 3 milioane lei, au fost utilizați pentru instalarea semafoarelor sonore și a pavajului tactil, pentru persoanele nevăzătoare.

Autorul raportului a mai înregistrat și o utilizare neconformă a resurselor bugetare, destinate pentru ”Proiecte sociale speciale, parcaje și alte lucrări de infrastructură pentru ciclism, proiecte specifice pentru persoane cu nevoi speciale”. Totodată, în rezultatul evaluărilor pe teren, au fost constate nerespectarea normativelor naționale de accesibilitate.

În procesul de monitorizare a fost constat și faptul că banii planificați pentru procurarea și instalarea ascensoarelor pentru Asociațiile Medicale Teritoriale(AMT) de sector au fost utilizați în proporție de 100%,  din cei 3,1 milioane lei. Astfel, prin atragerea unor resurse suplimentare din Fondul de Asigurări Obligatorii în Medicină, de 2 milioane lei, a fost posibilă instalarea a 8 ascensoare și platforme în instituțiile medicale din mun. Chișinău.

 

Raportul a fost realizat de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD), cu sprijinul Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova și IM Swedish Development Partner, în cadrul campaniei ”Chișinău, accesibil pentru toți”

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați raportul.

https://cdpd.md/wp-content/uploads/2020/02/Monitorizarea-cheltuielilor-pe-accesibilitate-din-bugetul-m.-Chisinau-2018.pdf