Geneva, 25 martie 2025 – Reprezentanții Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD) și ai Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Moldova (AOPD) au prezentat în fața Comitetului ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, în cadrul celei de-a XX-a presesiuni, raportul alternativ referitor la implementarea Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități în Republica Moldova. Raportul alternativ (sau din umbră) reprezintă un instrument de advocacy, realizat la nivel internațional, al societății civile pentru a evidenția aspectele care necesită atenție și reformă urgentă, fiind elaborat în paralel cu raportul guvernamental.
Documentul a fost întocmit printr-un proces participativ, cu implicarea persoanelor cu dizabilități, a organizațiilor care le reprezintă, precum și a experților din domeniu.
Raportul evidențiază o serie de probleme critice, care trebuie soluționate urgent, printre care:
- implementarea și coordonarea deficitară a politicilor publice din domeniul dizabilității;
- discriminarea sistemică și lipsa aplicării legislației existente;
- marginalizarea femeilor și fetelor cu dizabilități;
- instituționalizarea continuă a copiilor cu dizabilități;
- Neasigurarea dreptului persoanelor cu dizabilități la viață independentă și trai în comunitate;
- acces limitat la educație incluzivă în special în ceia ce privește neasigurarea elevilor cu dizabilitate de auz la studii in baza limbajului semnelor precum și pentru elevii cu dizabilitate de vedere la studii prin aplicarea alfabetului Braille.
- transport public inaccesibil etc.
Tot în aceeași zi, reprezentanții CDPD și AOPD avut o întâlnire separată cu raportorul ONU, dl Muhannad Salah Al-Azzeh, responsabil pentru evaluarea Republicii Moldova în cadrul Comitetului UNCRPD. În cadrul ședinței, au fost discutate aspecte esențiale privind implementarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și mecanismele necesare pentru o aplicare eficientă a Convenției. De asemenea, au fost trecute în revistă și problemele cele mai stringente, care sunt propuse Comitetului UNCRPD pentru a fi luate în considerație la formularea listei sale de întrebări ce urmează să fie adresată Guvernului Republicii Moldova.
Procesul de elaborare a Raportului de alternativă a fost coordonat de către CDPD sub egida AOPD care a beneficiat de contribuția activă a mai multor organizații membre.
Pentru a lua cunoștință cu raportul de alternativă accesați următorul link:
Participarea reprezentanților CDPD la cea de a XX-a presesiune a Comitetului UNCRPD la Geneva a fost sprijinită de Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC) și IM Swedish Development Partner.