Cât de accesibil este Parcul La Izvor din capitală pentru vizitatori și cum au fost luate în considerare necesitățile lor de către autoritățile municipale în procesul de renovare? La aceste întrebări au căutat răspuns reprezentanții organizațiilor membre ale Platformei civice Chișinăul accesibil pentru Toți, care au realizat, pe 29 iunie, Auditul mobilității pietonale a uneia din cele mai mari zone verzi din capitală.

Participanții, în baza unui chestionar, au evaluat căile de acces spre parc, de la stațiile de așteptare a transportului public, de pe str. Calea Ieșilor, spre intrările amenajate. Ei au monitorizat și aleile principale ale zonei de agrement, terenurile de sport, locurile de joacă pentru copii, precum și căile pietonale din interiorul parcului.

Monitorii au remarcat pavajul în culori contrastante instalat pe alei și mobilierul urban, ca niște elemente care creează o atmosferă plăcută. De asemenea, ei apreciat elementele de accesibilitate arhitecturală pentru persoanele cu dizabilități în fotolii rulante. Participanții la evaluare, însă, au descoperit că trecerile de pietoni la din preajma stației de așteptare nu sunt echipate cu semafoare sonore și nu au instalat pavaj tactil pentru persoanele nevăzătoare. Ei au mai constatat că bordurile au fost coborâte doar de o parte a carosabilului, cealaltă parte rămânând nereabilitată. Acest fapt a fost calificat ca o barieră pentru persoanele cu mobilitate redusă, părinții cu copii mici în cărucior, persoanele în fotolii rulante etc.

Evaluatorii au atras atenția autorităților asupra unei probleme periculoase legată de siguranța vizitatorilor parcului La Izvor. Ei au constatat că în zona podului pietonal suspendat aleile au fost extinse până la marginea malului lacului fără a fi instalat parapet de protecție, fapt care creează pericol pentru căderea în lac a persoanelor dizabilități de vedere, precum și a copiilor. Monitorii au propus ca pe malul de pe părțile laterale ale podului suspendat să fie construite, în regim de urgență, balustrade de protecție, pentru a preveni eventuale accidente.

Participanții la monitorizare au mai recomandat autorităților ca în procesul de amenajare a zonei de agrement să fie instalat pavaj tactil și să fie aplicate culori contrastante, în special la pilonii de iluminat și la poduri. Printre propunerile formulate au fost și echiparea camerelor sanitare cu bare de sprijin pentru persoanele în fotolii rulante, instalarea indicatoarelor și a unor harți, în format ușor de citit pentru orientarea în parc.

Acțiunea este organizată în cadrul proiectului ”Inițiativa civică pentru promovarea mobilității pietonale în mun. Chișinău” și este implementată de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, cu suportul financiar oferit de Fundația Soros Moldova /Departamentul Buna Guvernare.