În perioada 30- 31 iulie 2019 CDPD a realizat  trainingul “Advocacy cu participarea persoanelor cu dizabilități pentru asigurarea accesibilității în cadrul instituțiilor publice la nivel local și central” la care au participat 12 persoane cu dizabilități din 6 regiuni ale țării: Edineț, Sîngerei, Orhei, Căușeni, Comrat și Ciadîr-Lunga. În prima zi a trainingului participanților li s-au prezentat standardele existente cu privire la accesibilitate prevăzute în legislația națională. În același timp s-au implicat în activități practice de evaluare a accesibilității a clădirilor publice din preajmă. Ulterior aceste practici vor fi puse în aplicare pe parcursul a unui proces de evaluare a accesibilității clădirilor publice din localitățile din care fac parte.

În cea de a doua zi de instruire participanților li s-a adus la cunoștință formele de interacțiune cu organele Autorităților Publice Locale: inițierea unui dialog, depunerea petițiilor (cererilor, propunerilor, sesizărilor), participarea la luarea deciziilor etc.
La partea practică participanții au fost implicați în elaborarea unui plan de acțiuni în vederea colaborării cu APL-urile pentru accesibilizarea instituțiilor publice locale la necesitățile persoanelor cu nevoi speciale. În același timp participanții au identificat spațiile publice prioritare din cele 6 regiuni, care vor fi supuse evaluării accesibilității în raport cu standardele internaționale de accesibilitate.
Această activitate a fost realizată în cadrul proiectului: „Colaborarea dintre persoanele cu dizabilități și autoritățile publice centrale și locale în vederea implementării politicilor ce vizează domeniul accesibilității ” finanțat de Ambasada Finlandei din Bucureşti.

 
Persoanele cu dizabilități din 6 regiuni a Moldovei  și-au fortificat capacitățile sale pentru realizarea campaniilor de advocacy la nivel local