S-au convocat ca să pregătească raportul alternativ pentru procesul de revizuire periodică a Moldovei referitor la implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.
Pe 24 octombrie ONG-uri ale persoanelor cu dizabilități și organizații care oferă servicii de suport s-au întâlnit, pentru a trece în revistă cele mai grave încălcări ale drepturilor persoanelor cu dizabilități, care se produc în țara noastră. Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD) în cooperare cu Alianța Organizațiilor Persoanelor cu Dizabilități (AOPD) și asociațiile partenere.
În cadrul atelierului de consultare reprezentanții organizațiilor au oferit opiniile lor din perspectiva domeniilor de expertiză care le dețin, urmând să completeze și să actualizeze capitolele incluse în raport. Printre problemele majore reflectate în document, elaborat de persoanele cu dizabilități și organizațiile societății civile, se regăsesc: asigurarea dreptului la educație, angajarea în câmpul muncii, colectarea datelor statistice dezagregate, accesibilitatea clădirilor publice, a transportului de pasageri, a informației de interes general etc.
Participanții vor pregăti și o listă de întrebări care vor fi adresate reprezentanților Guvernului Republicii Moldova, în procesul de audieri la Comitetul ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, care va avea loc pe 24-28 martie 2025, la Geneva. Este planificat ca o delegație alcătuită din persoane cu dizabilități și reprezentanți ai organizațiilor societății civile din Moldova să participe la audierea raportului guvernului țării noastre.
Raportul alternativ este un instrument prevăzut în cadrul convențiilor ONU, care oferă organizațiilor neguvernamentale din statele membre posibilitatea să întocmească un raport paralel, alternativ la raportul prezentat de guvernele țărilor lor. Prin depunerea rapoartelor alternative la comitetele sectoriale ale ONU organizațiile societății civile scot în evidență anumite probleme care nu sunt reflectate în rapoartele guvernamentale și, totodată, cresc gradul de transparență și obiectivitate a informației prezentate în fața instituțiilor ONU.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Războiul din Ucraina: Răspuns și recuperare incluzivă la inițiativa organizațiilor persoanelor cu dizabilități (Faza 2)”, realizat de CDPD în parteneriat cu AOPD, cu suportul financiar al Fondului European al Dizabilității (EDF) și Christian Blind Mission (CBM) și contribuția programului Core support pentru CDPD și AOPD, oferit de partenerul instituțional IM Swedish Development Partner Lund Sucursala Chișinău.