Dezvoltarea și consolidarea capacității prestatorilor de asistență juridică primară de a oferi servicii de calitate persoanelor cu dizabilități este scopul ghidului Drepturile persoanelor cu dizabilități, lansat, recent, de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. Acesta este destinat, în mod special, para-juriștilor și reprezentanților asociațiilor obștești, precum și altor subiecți care oferă servicii de asistență juridică în comunitate.

Autoarea, Elena Stăjilă, abordează în cadrul ghidului patru domenii de interes pentru protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități: dreptul la petiționare, procedura de determinare a dizabilității, protecția socială a persoanelor cu dizabilități și dreptul la muncă a persoanelor cu dizabilități. Tematicile au fost selectate în cadrul unui proces de consultare, organizat de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, cu participarea para-juriștilor și reprezentanților asociațiilor obștești care prestează servicii pentru persoanele cu dizabilități. Procesul de consultare a avut loc în luna martie 2022. 

Lucrarea se bazează pe textele autentice din legislația Republicii Moldova cu privire la modalitățile disponibile de exercitare a drepturilor persoanelor cu dizabilități. Autoarea a făcut referințe și la autoritățile responsabile pentru soluționarea problemelor privind drepturile persoanelor cu dizabilități, termenul limită de depunere a cererilor și de adoptare a hotărârilor de către autoritățile competente, precum și modalitățile de contestare a deciziilor luate.

Ghidul oferă, de asemenea, modele de formulare oficiale, aplicabile în cele patru domenii de referință, care vor ajuta prestatorii de asistență juridică primară să-și dezvolte abilitățile lor privind întocmirea cererilor, contestațiilor, sesizărilor sau plângerilor. Informațiile și instrumentele incluse în ghid vor ajuta furnizorii serviciilor de asistență juridică din comunitate să fie mai eficienți în protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități și altor categorii vulnerabile de populație. Pentru a citi sau pentru a descărca ghidul, accesați următorul link: https://cdpd.md/ghid

Ghidul practic „Drepturile persoanelor cu dizabilități” a fost realizat în cadrul proiectului „Suport în dezvoltarea și implementarea politicilor privind accesul la justiție a persoanelor cu dizabilități”, implementat de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, în parteneriat cu Consiliul Național de Asistență Juridică Garantată de Stat și Asociația Națională a Para-Juriștilor din Moldova. Acest ghid a fost realizat grație suportului generos al poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui ghid este responsabilitatea Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități și nu reflectă neapărat opinia USAID sau a Guvernului Statelor Unite ale Americii.