Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități(CDPD) în colaborare cu Institutul de Cercetări Științifice în Construcții (INCERCOM) au organizat, pe data de 14 februarie 2020, o sesiune de instruire despre Standardele de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități. La eveniment au participat 22 de profesioniști din domeniul arhitecturii, verificatori de proiecte și alți specialiști din domeniul construcțiilor din diferite regiuni ale Moldovei. Scopul propus de organizatorii instruirii este de a evita încălcările standardelor de accesibilitate, începând cu etapa de proiectare a unei clădiri și până la darea ei in exploatare.

Participanții au fost informați despre legislația cu privire la standardele de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, Convenția ONU cu privire la Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Legea 60 cu privire la incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, precum și prevederile codului contravențional al RM. Expertul CDPD le-a explicat în detalii, celor prezenți, despre conceptul de „design universal” și cele 7 principii călăuzitoare, normativele internaționale ISO în accesibilitate, conceptul de adaptare rezonabilă și alte standarde internaționale de construcție in interiorului și exteriorului unei clădiri.

Adela Goncear, Coordonatoare de proiect, și-a exprimat recunoștința față de această inițiativă de cooperare: ”Mulțumim mult cu Institutului  de Cercetări  Științifice în Construcții INCERCOM pentru deschidere și colaborare în vederea promovării și respectării dreptului la accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități. În timpul apropiat urmează a fi organizate încă 3 instruiri în acest domeniu la care vor participa și diriginți de șantiere.”

Activitatea este organizată în cadrul proiectului ”Colaborarea dintre persoanele cu dizabilități și autoritățile publice pentru implementarea politicilor ce vizează domeniul accesibilități”, finanțat de Ambasada Finlandei în Republica Moldova, cu sediul la București.

 

Profesioniștii din domeniul construcțiilor își consolidează cunoștințele în domeniul accesibilității