Prezentarea rezultatelor evaluării preliminare a infrastructurii străzii centrale din mun. Strășeni a fost subiectul ședinței de consultare a reprezentanților administrației primăriei locale, ai Centrului de Urbanism și ai Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD), care a avut loc pe 17 martie. Studiul a fost elaborat în rezultatul vizitelor în teren și a analizei proiectului tehnic de reconstrucție a arterei principale din oraș, str. Ștefan cel Mare și Sfânt.

Specialiștii în domeniul urbanismului și accesibilității au constatat că proiectul de reconstrucție a arterei urbane a fost elaborat conform modelului tradițional, prin care amenajarea străzii se face primordial pentru a facilita circulația mașinilor, accesului  pietonilor revenindu-i un loc secundar. Luând în considerare importanța strategică a străzii, ei au sugerat modificarea profilului acesteia, prin alocare unui spațiu mai mare pentru pietoni.  Experții au mai recomandat ca trotuarele planificate pentru zona centrală a orașului să fie extinse până la 2,5-3m, pentru a le face comode pentru deplasarea locuitorilor. 

Reprezentanții Centrului de Urbanism, Andrei Vatamaniuc și Alexandru Munteanu, au remarcat că parcările, proiectate în preajma întretăierii străzii Ștefan cel Mare și Sfânt cu unele artere importante ale orașului, ar crește aglomerația mașinilor în aceste intersecții.  Ei au recomandat ca anumite spații rezervate pentru parcarea mașinilor să fie reduse și transformate în spații pietonale, pentru a preveni ambuteiajele în zona centrală a orașului. Reprezentantul din partea CDPD, dl Ion Cibotărică, a recomandat autorităților publice din Strășeni ca la amenajarea parcărilor publice să fie rezervate locuri pentru persoanele cu dizabilități, cu respectarea standardelor de accesibilitate. 

 

Participanții la ședința au discutat și despre instalarea mobilierului stradal și amenajarea unor locuri de recreere, în spațiile adiacente, pentru locuitori orașului. Ei au analizat și oportunitatea construcției unor piste pentru bicicliști pe strada Ștefan cel Mare și Sfânt, pe ambele sensuri de deplasare.

Viceprimara mun. Strășeni, dna Elena Pereu, a mulțumit specialiștilor pentru evaluarea proiectului tehnic de reconstrucție a str. Ștefan cel Mare și Sfânt și oferirea soluțiilor urbanistice și de accesibilitate la amenajarea spațiilor adiacente. Totodată, reprezentată primăriei și-a exprimat dorința și speranța ca stradă să devină un model pentru renovarea celorlalte drumuri publice din oraș. 

Consultanță urbanistică a proiectului tehnic de reconstrucție a str. Ștefan cel Mare și Sfânt se desfășoară în cadrul proiectului ”Cetățeni activi în modernizarea infrastructurii din centrul orașului Strășeni”. Printre rezultatele planificate pentru a fi realizate în mun. Strășeni este și organizarea unor ședințe de tip ”Cafenea publică” pentru consultarea locuitorilor orașului cu privire la amenajarea spațiilor publice de pe strada centrală din oraș.

Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități este beneficiar al Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul ”Cetățeni activi în modernizarea infrastructurii din centrul orașului Strășeni”.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE), acordat Republicii Moldova (2017-2020), ca parte a Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și AO ADR “Habitat”.