Organizațiile pentru Persoane cu Dizabilități (OPD) împreună cu autoritățile naționale accentuează importanța incluziunii refugiaților cu dizabilități pentru a gestiona eficient criza refugiaților. Acest subiect a fost discutat în cadrul unei conferințe „Dizabilitate: Solidaritate. Mobilizarea OPD-urilor din Moldova pentru a consolida incluziunea refugiaților cu dizabilități din Ucraina”, marți, 31 ianuarie 2023. Evenimentul s-a desfășurat cu participarea a circa 120 de reprezentanți ai:  Comisiei Europene, autorităților guvernamentale ucrainene, autorităților publice naționale, agențiilor de intervenție umanitară, persoane cu dizabilități refugiate și alți actori, în format online și offline.

Scopul evenimentului s-a focusat pe incluziunea în acțiunea umanitară a persoanelor cu dizabilități refugiate din Ucraina și mobilizarea OPD-urilor din Moldova, în acest sens OPD-urile au implementat programul  Dizabilitate: Solidaritate: Mobilizarea OPD-urilor din Moldova și a refugiaților ucraineni cu dizabilități pentru a consolida incluziunea refugiaților cu dizabilității în răspunsul la criza refugiaților”, pentru  a fortifica răspunsul autorităților și a altor organizații implicate în gestionarea crizei refugiaților, astfel încât, să asigure o incluziune corespunzătoare atât a adulților, cât și a copiilor din Ucraina, respectând în totalitate drepturile acestora. 

În cadrul acestei conferințe, au participat refugiate din Ucraina ce s-au stabilit de mai multe luni în Moldova, și-au spus istoriile și au povestit experiența lor în țara noastră. Un exemplu este Marina Gagarina, o refugiată cu doi copii de 14 și, respectiv, 22 de ani cu dizabilități. Femeia a comunicat că a întâmpinat mai multe dificultăți pe parcursul drumului, iar o dată ajunsă la frontieră, oamenii au fost deschiși și au ajutat-o. 

Marina Gagarina, refugiată, mama a doi copii cu dizabilități: „Împreună cu familia mea am venit din Ucraina, din Nikolaev, pe 15 martie. O dată ce ne-a fost lovit geamul de un obuz, în câteva ore ne-am strâns lucrurile și am plecat. Am ajuns în Moldova fără scaune cu rotile și din păcate, copii îi ridicăm în brațe și îi ducem în mâini, iar datorită oamenilor, am fost ajutați cu mai multe lucruri de prima necesitate. Asociația la care am apelat, mi-au răspuns imediat. Ne-au înțeles problemele, suferința și problemele prin care am trecut. Unul dintre copii a stat în reanimare și timp de 6 luni ne-am aflat în spital. Situația pentru noi, cei care avem copii cu dizabilități este foarte grea și dacă noi avem doi copii cu dizabilități, atunci problemele se dublează. În Moldova cel puțin suntem în siguranță, dacă am avut nevoie de asistența medicală, aceasta ni s-a oferit gratuit și suntem mulțumiți.”

În cadrul conferinței, s-au menționat problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități refugiate, dar și cele din Republica Moldova. Printre problemele enumerate au fost lipsa accesibilității la transportul public, lipsa accesibilității în clădirile publice și în farmacii, în spitale și în instituțiile educative.

Totodată, la eveniment, a fost prezentat răspunsul OPD-urilor la refugiații ucraineni cu dizabilități. De asemenea, s-a menționat despre lecțiile învățate pe parcursul crizei refugiaților și au menționat un șir de recomandări pentru acțiunile viitoare, printre acestea fiind: 

– Consolidarea eforturilor OPD-urilor în vederea soluționării problemelor refugiaților cu dizabilități de lungă durată;

– Identificarea soluțiilor cu accent pe incluziunea refugiaților în comunitățile în care sunt plasați;

– Identificarea soluțiilor pentru a rezolva problema majoră legată de accesibilitatea la infrastructură socială, instituții și servicii primare;

– Identificarea metodelor de sensibilizare a autorităților în vederea conștientizării și rezolvării problemelor de incluziune a refugiaților cu dizabilități.

Ludmila Iachim, directoare executivă în cadrul Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova: „Ca și foarte multe organizații ale societății civile din Moldova, noi am încercat să răspundem eficient la această criză. Am pus la dispoziție la punctele de frontieră în primul rând transport accesibil, atunci când o persoana este în scaun rulant sau care avea necesități, noi am putut-o prelua. O altă problemă care s-a identificat a fost faptul că preluam oamenii de la frontieră și nu aveam unde să-i cazăm,  aici a apărut lipsa accesibilității în instituții publice, pe domeniile infrastructură, transport. Nu aveam unde să-i cazăm și încercam să-i cazăm în centre care sunt măcar parțial accesibile.”

Vasile Cușcă, Secretar de Stat în domeniul asistență socială, Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Moldova: „Pentru Ministerul Muncii și Protecției sociale a fost o provocare, fiindcă nu cunoșteam, nu aveam capacități și nici cunoștințe cum să intervenim în asemenea situații așa cum este criza refugiaților. Am organizat din primele zile cu autoritățile publice locale mai multe centre de plasament, am asistat mai multe persoane refugiate. Prima perioadă a tranzitat Republica Moldova peste jumătate de milion de refugiați. Conform datelor pe care le deținem în prezent, pe teritoriul Republicii Moldova sunt în jur de 90 de mii de ucraineni, dintre care, în jur de 7% sunt persoane cu dizabilități și persoane care au nevoie de atenție deosebită din partea statului și din partea societății civile.”

Programul este implementat cu sprijinul financiar al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) și al Fundației Christian Blind Mission (CBM). Programul are la bază fortificarea răspunsului la criza refugiaților ucraineni, pentru o incluziune corespunzătoare a persoanelor cu dizabilități pe diferite segmente cheie.

Lars Lönnback, Șeful Misiunii OIM în Moldova: „Consider că eliminarea barierelor care împiedică persoanele cu diferite deficiențe să conștientizeze și să se bucure de personalitatea și capacitățile lor este o chestiune a drepturilor omului: este complexă, provocatoare, în evoluție și este vizionară. Experiența OIM în lucrul alături de autoritățile și cetățenii moldoveni va consolida și mai mult angajamentul nostru de a respecta standardele internaționale și interne complexe, oferind persoanelor cu dizabilități care fug de războiul din Ucraina și tranzitează sau rămân în Moldova: informații gratuite și referire, transport, adăpost, sănătate și servicii de suport psiho-social, asistență în numerar, precum și alte servicii de integrare socială și incluziune a refugiaților.”

Conferința a fost organizată în cadrul programului de cooperare între Forumul European al Persoanelor cu Dizabilități (EDF), Alianța Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități din Republica Moldova, Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD), Asociația Surzilor din Republica Moldova  (ASRM) și Asociația MOTIVAȚIE din Moldova.