Proiectul „Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și a coeziunii sociale în Moldova”, implementat de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități împreună cu un consorțiu de cinci organizații de pe malul stâng al Nistrului, și-a prezentat realizările în cadrul unui eveniment de încheiere, desfășurat la Chișinău. În cadrul întrunirii reprezentanții ONG-urilor partenere au împărtășit rezultatele obținute și lecțiile învățate în procesul de implementare a activităților.  


Scopul principal al proiectului a fost să faciliteze accesul persoanelor din categorii social vulnerabile de pe malul stâng al Nistrului la o gamă largă de servicii sociale disponibile pe ambele maluri. În acest sens, a fost pilotat și consolidat serviciul de asistență juridică primară, oferit de para-juriști locali. Aceștia au acordat consultanță juridică și au informat populația despre drepturile fundamentale și serviciile de asistență disponibile pe ambele maluri ale Nistrului.

Printre rezultatele obținute de membrii consorțiului au fost menționate: 

  • Peste 1.600 de persoane au beneficiat de asistență juridică primară, furnizată de para-juriști.
  • Au fost organizate peste 25 de lecții publice destinate informării cetățenilor cu privire la drepturile și serviciile disponibile pe ambele maluri ale Nistrului.
  • Au avut loc peste 20 de întâlniri cu factorii de decizie și reprezentanții autorităților publice locale, în cadrul cărora s-au discutat modalitățile de colaborare și promovare a serviciilor de asistență juridică primară pentru grupurile vulnerabile.

Cel mai des beneficiari care au apelat la serviciile para-juriștilor pentru a soluționa o gamă variată de probleme: gestionarea conflictelor familiale și accesul la serviciile sociale; angajarea în câmpul muncii; dreptul la proprietate și accesul la locuințe; restabilirea documentelor de identitate etc.

Evenimentul de totalizare a fost organizat de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități în parteneriat cu cinci organizații specializate în domeniul drepturilor persoanelor din grupurile vulnerabile, de pe malul stâng al Nistrului: A.O. Vialex, A.O. „Alye Parusa”; A.O ”Centrul de dezvoltare Socială și Economică ”SocioHub”; A.O. „Ot ravnogo k ravnomu”; Asociația pentru Protecția Drepturilor Pacienților „GLIN”. Activitatea a fost desfășurată în cadrul proiectului „Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și a coeziunii sociale în Moldova”, gestionat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu finanțarea Fondului ONU pentru Consolidarea Păcii. 

Chișinău, 22 februarie 2025 –