Stațiile de așteptare a transportului public sunt un element esențial al infrastructurii unui oraș modern și trebuie să fie accesibile pentru toți utilizatorii, inclusiv pentru persoanele cu mobilitate redusă. Conform legislației Republicii Moldova, construcția sau renovarea stațiilor de așteptare a transportului public trebuie să fie realizată în conformitate cu normativele în construcție în vigoare, pentru a putea fi utilizate de persoanele cu mobilitate redusă.   

 

Inaccesibilitatea este o problemă majoră a infrastructurii capitalei și a localităților din țara noastră. Raportorii speciali ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, dl. Shuaib Chalklen și dna. Catalina Devandas Aguilar, în cadrul vizitelor de monitorizare în țara noastră, au apreciat străzile și clădirile publice din orașul Chișinău ca fiind 99% inaccesibile pentru persoanele cu mobilitate redusă. Accesul la mediul fizic, la transport și informație, precum și traiul independent în comunitate sunt niște drepturi garantate de Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități și legislația națională. 

 În contextul lucrărilor de reparație realizate de Primăria municipiului Chișinău, este important să fie respectate, cu strictețe, standardele de accesibilitate a spațiilor și clădirilor publice din oraș. Mai multe organizații ale persoanelor cu dizabilități și a grupurilor de inițiativă, și-au unit eforturile în cadrul Platformei civice, cu același nume, Chișinăul accesibil pentru Toți, pentru a promova implementarea standardelor de accesibilitate în capitala țării noastre. Coaliția își propune să instituie, în parteneriat cu administrația municipală, un mecanism de consultare a persoanelor cu mobilitate redusă, precum și un plan de acțiuni pentru accesibilizarea spațiilor și clădirilor publice din capitală, ambele prevăzute de legislație.

 Acest spot, al treilea la număr, a fost creat în cadrul campaniei de comunicare Chișinăul accesibil pentru Toți și are drept scop să sensibilizeze opinia publică și administrația municipală a capitalei despre importanța accesibilității clădirilor și spațiilor publice din orașul Chișinău pentru toate persoanele. Campania de comunicare este realizată de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, în parteneriat cu organizațiile membre ale Platformei civice Chișinăul accesibil pentru Toți. Campania de comunicare este o componentă a proiectului ”Inițiativa civică pentru promovarea mobilității pietonale în municipiul Chișinău”, realizat de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova, Departamentul Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru mesajele și opiniile exprimate în acest spot aparține Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Soros Moldova. 

________________________________________________

Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități este o asociație obștească care are misiunea de a promova și proteja drepturile persoanelor cu dizabilități. Partenerii strategici ai organizației, care contribuie la implementarea programelor și obiectivelor sale instituționale, sunt IM Swedish Development Partener și Agenția Suedeză de Cooperare Internațională (Sida).