În premieră în Republica Moldova, instanța de judecată a recunoscut drept perioada asimilată stagiului de cotizare perioadele de îngrijire a persoanei/(-lor) adulte cu dizabilități severe și a obligat Casa Națională de Asigurări Sociale să recalculeze pensia pentru limită de vârstă ținând cont de perioadele respective.

Este vorba de cazul doamnei Malai Alexandra, beneficiara CDPD, mama a doi copii cu dizabilități severe, care timp de 33 ani, pînă la atingerea vârstei de pensionare, a îngrijit de copiii săi cu dizabilități severe (unul din copii a decedat în anul 2000). Doamna Malai s-a adresat la CDPD în anul 2017, invocând că la calcularea pensiei ei s-au luat în calcul doar perioadele contributive (munci ocazionale, prestate pe timp parțial de muncă) și perioadele de îngrijire a copiilor săi până la atingerea vârstei de 3 ani, acestea însumând în total 21,7 ani, nefiind incluse și perioadele de îngrijire a copiilor cu dizabilități severe.

CDPD i-a acordat doamnei Malai asistența juridică calificată pe acest caz, interesele ei fiind reprezentate de avocatul Cebanaș Alexandru și juriștii CDPD Stajila Elena și Bosîi Gheorghe.

În cadrul acestui caz de litigare strategică CDPD s-a adresat la Avocatul Poporului în vederea sesizării Curții Constituționale pentru controlul constituționalității unor prevederi din Legea nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii. CDPD a susținut neconstituționalitatea unui șir de prevederi din Legea sus menționată alături de Oficiul Avocatului Poporului, obținând o soluție pozitivă pentru îngrijitori (pentru detalii, accesați:  https://cdpd.md/veste-buna-pentru-familiile-care-ingrijesc-de-persoane-cu-dizabilitati-severe-ingrijitorii-si-au-revendicat-dreptul-la-pensie-deplina/).

La data de 6 noiembrie 2019 Judecătoria Chișinău sediul Râșcani a admis integral acțiunea doamnei Malai privind recalcularea pensiei pentru limită de vârstă cu recunoașterea integrală a  perioadei de îngrijire a copiilor ei cu dizabilități severe ca fiind perioada asimilată stagiului de cotizare (dispozitivul Hotărârii poate fi accesat aici).

Soluția instanței se bazează pe constatările Curții Constituționale date în Hotărârea nr. 19 din 24 septembrie 2019, prin care Curtea a stabilit că este nejustificat tratamentul diferențiat existent între părintele, tutorele sau curatorul unui copil cu dizabilitate severă și părintele, tutorele sau curatorul unei persoane cu dizabilitate severă cu vârsta de peste 18 ani, în privința beneficiilor recunoscute, în materie de exercițiu al dreptului la pensie.

Hotărârea Judecătoriei Chișinău sediul Râșcani din 6 noiembrie 2019 poate fi numită drept una istorică, întrucât creează un precedent pozitiv pentru îngrijitori. Menționăm că anterior instanțele de judecată nu acordau câștig de cauză îngrijitorilor, care solicitau asimilarea cu stagiul de cotizare a perioadelor de îngrijire a persoanelor adulte cu dizabilități severe în perioada de după 01.01.1999 și pînă la încadrarea în serviciul „Asistența persoanală”. Aceasta din cauză că Legea nr. 156 privind sistemul public de pensii nu reglementa asimilarea cu stagiul de cotizare a perioadelor de îngrijire a persoanelor adulte cu dizabilități severe, realizate în perioada de după 01.01.1999.

În Hotărârea nr. 19 din 24 septembrie 2019 Curtea Constituțională și-a rezervat prerogativa de a stabili prin hotărâre o soluție până va interveni Parlamentul cu amendamente conforme cu raționamentele acestei Hotărâri, soluție care impune autorităților responsabile din sistemul public de pensii ca, la sesizarea beneficiarilor (părintele, tutorele sau curatorul persoanei cu dizabilități severe), să dea curs demersurilor lor, indiferent de vârsta persoanei cu dizabilități severe care se află sau s-au aflat la îngrijirea acestora.

Astfel, Hotărârea Judecătoriei Chișinău sediul Râșcani din 6 noiembrie 2019 este primul precedent judiciar, generat de prevederile Hotărârii Curții Constituționale nr. 19 din 24 septembrie 2019.

CDPD salută deciziile luate la examinarea acestei cauze și încurajează părinții, tutorii sau curatorii persoanelor cu dizabilități severe, care se regăsesc în situația examinată de Curte, să se adreseze către Casele Teritoriale de Asigurări Sociale pentru reexaminarea dreptului la pensie. Organizația noastră se oferă să acorde suportul juridic necesar pentru realizarea acestui drept.

Acest proces de litigare strategică a fost realizat de către CDPD în cadrul proiectului  ”Creșterea nivelului de implicare și participare a persoanelor cu dizabilități în viața publică” finanțat de către IM Swedish Development Partner.