La data de 18 noiembrie 2021, Platforma civică Chișinăul accesibil pentru Toți a realizat cel de al zecelea audit al mobilității pietonale al locurilor publice din capitală. De această dată a fost evaluat spațiul unde urmează să fie construit, la inițiativa Oficiului Avocatului Poporului, scuarul pentru Drepturile Omului, situat la intrarea secundară în Parcul ”Valea Morilor”, pe strada Alexei Mateevici 113/2.

La procesul de evaluarea a planului tehnic și a terenului alocat pentru construcția scuarului, alături de reprezentanții organizațiilor societății civile, au participat dna Natalia Vișanu, șefa Direcției relații publice, din cadrul Oficiul Avocatului Poporului și domnul Vitalie Adomniței, arhitectorul proiectului.

În urma evaluării pe teren și a discuției cu autorul planului arhitectural al scuarului, au fost prezentate câteva recomandări:

  1. Asigurarea căilor de acces accesibile pentru persoanele cu mobilitate redusă spre scuar;
  2. Instalarea panourilor informative într-un format accesibil și ușor de înțeles;
  3. Asigurarea contrastului vizual pe căile de acces inclusiv în cadrul scuarului;
  4. Unghiul rampelor de acces să nu fie mai mult de 8 %, iar lungimea acestora să nu depășească 7,5 m. Pe traseu, de asemenea, vor fi prevăzute platforme intermediare dintre rampe(de odihnă), cu suficient spațiu de manevră a scaunului cu rotile;
  5. Suprafața rampei trebuie să aibă o acoperire antiderapantă, iar pe ambele părți a acesteia urmează să fie instalate bare de suport în două nivele, la o înălțime de 70 cm  și, respectiv, 90 cm. Spațiul între aceste bare de suport, instalate pe ambele părți a rampei, nu poate depăși 90 cm;
  6. Asigurarea iluminării suficiente a scuarului pe timp de noapte;
  7. Mobilierul instalat în scuar trebuie să fie unul accesibil, inclusiv pentru persoanele utilizatoare de scaun rulant;
  8. Crearea unui grup sanitar accesibil.

Subliniem că, de această dată, auditul spațiului public a fost realizată la solicitarea unei autorități publice – Oficiul Avocatului Poporului, care a invitat organizațiile membre ale platformei Chișinăul accesibil pentru Toți să evalueze soluțiile de accesibilitate propuse pentru amenajarea scuarului Drepturilor Omului. Reprezentanții membre ale platformei civice au apreciat inițiativa Oficiului Avocatului Poporului de lansare a parteneriatului cu organizațiile societății civile, precum și decizia de a construi scuarul Drepturilor Omului conform conceptului de design universal.

Este de menționat că în anul 2020 Oficiul Avocatului Poporului a obținut autorizația din partea Preturii Sectorului Buiucani al capitalei pentru amenajarea scuarului Drepturilor Omului, în cadrul Parcului Valea Morilor. Spațiul acordat de către municipalitate pentru crearea acestui obiectiv arhitectural constituie 0,65 hectare. Acest proiect presupune amenajarea pe terenul alocat, a unor construcții permanente cu mai multe destinații:

– zone de recreere accesibilă pentru toate grupele de vârstă și pentru persoanele cu dizabilități;

– spațiu pentru activități în aer liber, pentru promovarea drepturilor omului;

Platforma „Chișinăul Accesibil pentru Toți” a apărut în 2015, la inițiativa mai multor organizații care și-au unit forțele pentru a promova accesibilitatea spațiului public din capitala țării noastre. În prezent, Platforma „Chișinăul Accesibil pentru Toți” este alcătuită din următoarele organizații: Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD), Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Alianța Organizațiilor Persoanelor cu Dizabilități, Grupul de auto-reprezentanți din municipiul Chișinău, Centrul Media pentru Tineri, Centrul de Urbanism, Automobil Club Moldova.

Această activitate a fost organizată în cadrul proiectului Constituirea unui mecanism de participare a grupurilor cu mobilitate redusă în cadrul Primăriei mun. Chișinău, implementat de către Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova/ Departamentul Buna Guvernare. Scopul proiectului este de a spori gradul de participare a cetățenilor, în special din rândul grupurilor de persoane cu mobilitate redusă, la luarea deciziilor privind obiectivele de construcție din spațiul public al capitalei, astfel încât acestea să fie accesibile, atractive și funcționale.