Pentru a răspunde în mod eficient și cuprinzător la nevoile de bază ale refugiaților cu dizabilități din Ucraina și familiilor acestora, Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Asociația „MOTIVAȚIA” din Moldova,  și Asociația Obștească OSORC (Базовый центр реабилитации и консультирования „ОСОРЦ”) din Tiraspol vor oferi suport grație sprijinului oferit de Organizația Internațională pentru Migrație în Moldova (OIM). 

Astfel, în cadrul proiectului „Sprijin în funcție de nevoi pentru refugiații cu dizabilități din Ucraina în Moldova” implementat de organizațiile menționate mai sus va aborda în mod individual fiecare persoană pentru a identifica nevoile ei specifice legate de dizabilitate sau probleme cronice de sănătate. Durata proiectului este de 4 luni și jumătate.

Scopul proiectului este de a contribui la bunăstarea refugiaților cu dizabilități și boli cronice din Ucraina, care trăiesc în Republica Moldova, prin diminuarea riscurilor de marginalizare și înrăutățire a condițiilor de sănătate și de viață ale acestora. Proiectul vine ca un răspuns direct la criza umanitară declanșată de războiul din Ucraina. Astfel, aceste persoane vor putea beneficia de dispozitive medicale (glucometru, tonometru, ochelari pentru vedere etc.), echipamente pentru mobilitate (baston, premergător etc.), medicamente în condițiile legislației în vigoare și suport pentru accesarea serviciilor de reabilitare medicale. De asemenea, în cadrul proiectului „Sprijin în funcție de nevoi pentru refugiații cu dizabilități din Ucraina în Moldova” refugiații cu dizabilități vor beneficia de servicii de transport adaptat, de consiliere psihologică și asistență juridică individuală, produse alimentare specifice (fără lactoză și gluten), produse de igienă. Astfel, persoanele vor depăși mai ușor principalele bariere de incluziune socială în timpul aflării lor în Moldova.

Echipa Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități va oferi suport cetățenilor cu dizabilități din Ucraina care locuiesc în regiunile mun. Chișinău (sectoarele Botanica și Centru), Ungheni, Călărași, Nisporeni, Anenii-Noi, Hîncești, Dubăsari, Cimișlia, Basarabeasca, Căușeni, Ștefan Vodă, Cantemir, Vulcănești, Taraclia și Cahul, Comrat, Ciadîr-Lunga). Pentru a beneficia de suport vă rugăm să accesați linkul pentru a completa formularul: https://ee.kobo.iom.int/x/5ZJNeEJG sau apelați la linia fierbinte 0800008800,email: [email protected]. 

Pentru a asigura un acces echitabil și uniform la servicii, echipa MOTIVAȚIEI va oferi suport cetățenilor cu dizabilități din Ucraina și familiilor acestora din sectoarele mun. Chișinău (Ciocana, Rîșcani, Buiucani). De asemenea, suportul va fi distribuit și în mun. Bălți și raioanele din nordul și centrul țării precum: Briceni, Edineț, Ocnița, Dondușeni, Rîșcani, Drochia, Soroca, Șoldănești, Rezina, Glodeni, Fălești, Florești, Sîngerei, Telenești, Orhei, Criuleni, Strășeni, laloveni și Leova. Pentru a beneficia de suport vă rugăm să accesați linkul pentru a completa formularul: https://ee.kobo.iom.int/x/5ZJNeEJG sau apelați la numerele de telefon(+373-22)661393(+373)67300449(+373)67300450, (+373)67300451 sau pe e-mail: [email protected]

Asociația Obștească OSORC (Базовый центр реабилитации и консультирования „ОСОРЦ”) din or. Tiraspol va oferi suport refugiaților din Ucraina, care locuiesc în regiunea Transnistreană. Pentru a beneficia de suport vă rugăm să accesați linkul pentru a completa formularul: https://ee.kobo.iom.int/x/5ZJNeEJG sau apelați la numerele de tel/fax  +373 533 85500, mob.tel/ + 373 77864599 sau e-mail: [email protected].  

Proiectul este realizat din fondurile oferite in cadrul proiectelor umanitare ale OIM Moldova pentru refugiații din Ucraina de către Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Republicii Italiene și Departamentul de Stat al SUA.