Primăria mun. Strășeni și-a luat angajamentul să promoveze principiile bunei guvernări în activitatea sa și să încurajeze participarea categoriilor vulnerabile de cetățeni în actul de administrare locală. Astfel, pe data de 19 octombrie primărița localității, dna Valentina Casian, a semnat un acord de cooperare cu reprezentanții Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități și ai organizației teritoriale Strășeni a Asociației Nevăzătorilor din Moldova.

 

Organizațiile semnatare și primăria vor facilita participarea persoanelor din grupurile sociale cu mobilitate redusă în procesul de consultare și implementare a deciziilor locale. De asemenea, ei au planificat să organizeze ședințe trimestriale de consultare cu cetățenii referitor la inițierea și realizarea unor proiecte sau decizii ce țin de prestarea serviciilor sociale și accesibilizarea spațiului public din municipiu.

 

Acordul de parteneriat mai prevede crearea și implementarea unui mecanism de participare a societății civile în procesul de luare a deciziilor în domeniul accesibilizării infrastructurii din mun. Strășeni. Acesta urmează să funcționeze sub forma unui Consiliu Consultativ în Domeniul Incluziunii, care va întruni asociațiile locale interesate și persoane din grupurile cu mobilitate redusă din localitate: persoane cu dizabilități, persoane în etate, părinți cu copii în cărucior etc.

Activitatea este realizată în cadrul proiectului Respectarea dreptului la incluziune a grupurilor vulnerabile prin implicarea societății civile la promovarea bunei guvernări la nivel local, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, în cadrul programului de granturi “Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), va oferi, în perioada anilor 2019-2021, granturi în valoare de circa 3 milioane de euro Organizațiilor Societății Civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat.

Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.