Pe 13 aprilie curent s-a dat startul unei noi runde de monitorizări a mobilității pietonale în municipiul Chișinău, realizate de membrii Platformei civice „Chișinăul accesibil pentru TOȚI”. Aceștia au utilizat metoda Auditului mobilității pietonale, pentru a evalua bd. Moscova, din sectorul Râșcani, al mun. Chișinău. 

Evenimentul are drept scop monitorizarea respectării standardelor de accesibilitate și încurajarea autorităților municipale să consulte locuitorii orașului, atunci când adoptă decizii despre amenajarea spațiului public din capitală. Activitatea se desfășoară în cadrul proiectului Inițiativa civică pentru promovarea mobilității pietonale în municipiul Chișinău, implementat de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova/ Departamentul Buna Guvernare. 

În contextul afirmațiilor recente ale autorităților municipale de finalizare a lucrărilor de renovare a bulevardului Moscova, membrii Platformei civice „Chișinăul accesibil pentru TOȚI” au inițiat Auditul mobilității pietonale pe această arteră a orașului. Ei au evaluat spațiul pentru pietoni, căile de acces spre bulevard, stațiile de așteptare a transportului public, precum și  parcurile din preajma acestuia. De această dată, participanții s-au divizat în mai multe grupuri a câte două persoane, pentru a respecta normele și condițiilor de securitate impuse în legătură cu prevenirea pandemiei COVID-19. 

Spre final de renovare bulevardul Moscova din mun. Chișinău a primit notă pentru accesibilitatea pietonală

Rezultatele Auditului mobilității pietonale a bulevardului Moscova au fost prezentate ulterior, în cadrul unei conferințe online. Aprecierea predominantă a echipelor de evaluatori a fost: parțial accesibil, iar pentru persoanele nevăzătoare, a fost calificat ca fiind inaccesibil. Pentru a afla mai multe detalii despre informațiile preliminare ale Auditului mobilității pietonale ale bulevardului Moscova, vă rugăm să accesați acest link: Realitatea.md (realitatealive.md)    

Printre organizațiile care au participat la eveniment se numără: Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități din Moldova, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități și Grupul de autoreprezentanți din mun. Chișinău, susținuți de Asociația „Keystone Moldova”. 

Ludmila Iachim, Directoare executivă, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova: „Suntem astăzi aici ca să atragem atenția autorităților la importanța accesibilității infrastructurale și la faptul că este foarte important ca persoanele cu dizabilități să aibă acces peste tot, inclusiv la căile pietonale, la parcuri și străzi. Ulterior, ne propunem să venim cu un set de recomandări în speranța că autoritățile să fie deschise atunci când planifică o eventuală renovare a străzilor și să consulte societatea civilă ca într-un final lucrurile să fie realizate conform standardelor”.

 

Vitalie Meșter, Directorul executiv la Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități: Acesta este primul eveniment din acest an, fiind planificate în total 10 locații, pentru a fi evaluate. Scopul acestor evaluării constă în realizarea ulterioară a unui plan de acțiuni de accesibilizare mun. Chișinău, cu suportul locuitorilor, în special a persoanelor cu mobilitate redusă, și de a influența autoritățile municipale ca să consulte locuitorii în ceea ce ține de amenajarea spațiului public”.  

Auditul mobilității pietonale este o inițiativă a Platformei civice „Chișinăul accesibil pentru TOȚI” de evaluare a unor locuri importante pentru locuitorii capitalei. Astfel, organizatorii își propun să ofere suport Primăriei, prin identificarea și monitorizarea a 10 zone prioritare, cu flux majorat de pietoni, de pe teritoriul urbei: parcuri, scuaruri, autogări, noduri de transbordare etc. Prin această activitate, organizatorii doresc să atragă atenția autorităților municipale asupra faptului că spațiile urbane de interes vital ar trebui să fie accesibile din punct de vedere a mobilității pietonale. Ei mai speră că administrația orașului va include sectoarele selectate în viitorul plan de accesibilizare a orașului Chișinău.