La mijlocul lunii aprilie 2020 Primăria mun. Chișinău a început instalarea pilonilor de delimitare a trotuarelor pe străzile Al. Pușkin, Mitropolit Bănulescu-Bodoni, A. Mateevici și bd. Grigore Vieru. Aceștia reprezintă niște țevi pătrate din oțel, de culoare neagră, având o înălțime de 75 cm. Scopul pilonilor, conform autorităților, este de a restricționa parcarea pe drumurile principale din mun. Chișinău și, astfel, de a fluidiza traficul și asigura accesul pietonilor, în special a persoanelor cu mobilitate redusă. În prezent are loc instalarea pilonilor pe str. Pușkin.

 

Este o intenție bună care merită apreciată, dar care, spre regret, a generat și unele probleme. La vizita de monitorizare pe str. Pușkin, reprezentanții Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD) au constatat că au fost instalați unii piloni în mijlocul trotuarului, la ieșirile adiacente din curțile caselor. Aceasta contravine normativelor în construcții din Republica Moldova, deoarece creează pericol de accidentare pentru pietoni, în special pentru cei care au vederea slabă și pentru persoanele nevăzătoare, precum și pentru persoanele în scaune cu rotile și părinții cu copii în cărucioare (CP. C 01.02-2018 și SM ISO 21542.216).

 

”Chiar dacă pilonii sunt instalați temporar, ei nu corespund standardelor de accesibilitate și siguranță care sunt prevăzute pentru construcțiile/lucrările tehnice provizorii”, a menționat Vitalie Meșter, directorul executiv al CDPD.

 

Dat fiind culoarea lor neagră, pe timp de noapte, pilonii pot deveni adevărate hazarduri invizibile și cauze ale unor potențiale tragedii, chiar și pentru persoane cu vederea bună. Conform normelor tehnice, dacă instalarea bolarzilor în zonele pietonale nu poate fi evitată, ei trebuie să aibă un contrast de 30 de LRV(valoarea reflexiei luminii) cu fundalul, pentru a putea fi ușor de identificat și de ocolit, inclusiv pe timp de noapte. De asemenea, ei trebuie să conțină elemente care previn accidentarea și sunt detectabili cu bastonul alb de către persoanele nevăzătoare, fiind recomandată o grosime de cel puțin 20 cm.

Pilonii instalați în mijlocul trotuarelor de pe strada Pușkin pot deveni un pericol pentru pietoni