O listă cu acțiuni pentru îmbunătățirea accesibilității clădirilor și spațiilor publice din municipiul Chișinău, elaborată de organizațiile societății civile, a fost prezentată, recent, conducerii primăriei capitalei, care intenționează să declare anul 2024 – Anul accesibilității. Una din prioritățile principale propusă autorităților este adoptarea unui plan de acțiuni în domeniul accesibilității, care să includă măsuri imediate și activități de consultare și informare ale angajaților serviciilor municipale cu organizațiile grupurilor persoanelor cu mobilitate redusă.
Foaia de priorități mai prevede dezvoltarea unor regulamente și ghiduri practice pentru executarea lucrărilor de construcție și reparație a spațiilor și clădirilor publice, inclusiv a stațiilor de așteptare a transportului municipal. De asemenea, activiștii civici mai propun să fie aprobat un plan de accesibilizare a edificiilor tuturor instituțiilor din cadrul primăriei, identificarea unor spații publice, prioritare pentru oraș, și bugetarea renovării și adaptării lor graduale. Drept exemplu sunt aduse noduri de conexiune a transportului public, zone cu flux ridicat de pietoni, locuri de atracție pentru locuitorii orașului.
Documentul conține și un compartiment dedicat realizărilor recente, în calitate de practici pozitive, care sunt încurajate pentru a fi multiplicate. În mod special, a fost remarcat faptul că în orașul Chișinău crește numărul clădirilor de utilitate publică care sunt amenajate cu rampe și ascensoare. De asemenea, a fost apreciat și faptul că mai multe străzi și spații publice care sunt construite sau renovate sunt asigurate cu elemente de accesibilitate: pavaj tactil, semafoare cu semnal sonor, borduri coborâte, iluminat stradal performant, WC-uri accesibile în parcuri.
Totodată, planul de acțiuni atrage atenția administrației capitalei la problemele principale pentru locuitorii orașului, din grupul persoanelor cu mobilitate redusă: înregistrarea unor cazuri de dare în exploatare a construcțiilor noi sau renovate fără respectarea normelor de accesibilitate, un număr impunător de edificii de utilitate publică care mai rămân inaccesibile, multe din stațiile de așteptare a transportului public în care persoanele cu mobilitate redusă nu au acces. Lista de priorități a fost elaborată de participanții la Forumul civic „Accesibilizăm Chișinăul” 2023 și este un răspuns la inițiativa primăriei municipiului Chișinău, anunțată la această întrunire, de a declara în municipiul Chișinău anul 2024 – Anul accesibilității. Evenimentul a avut loc pe 25 mai 2023 și a reunit persoane cu dizabilități, părinți cu copii mici, persoane în etate, utilizatori de biciclete, arhitecți, urbaniști, asociații obștești interesate de tematică, precum și autorități publice centrale și locale. Forumul civic a fost organizat de organizațiile membre ale Platformei civice „Chișinăul accesibil pentru toți”, în cadrul proiectului „Consolidarea Platformei „Chișinăul accesibil pentru toți” – etapa 5”, implementat de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, cu suportul Fundației Soros Moldova.